Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Certificatul Dalcroze România

Publicat: joi, 30 Septembrie 2021 , ora 11.21

Primul amplu proiect de formare în educație muzicală din România a fost lansat vinerea, 24 septembrie la ambasada Confederației Elvețiene la București. Certificatul Dalcroze România, o formare continuă timp de doi ani, propusă de Institutul Jaques Dalcroze din Geneva în parteneriat cu Asociația Cultură prin Muzică.

Formarea, care oferă un certificat recunoscut la nivel internațional vizează trei materii principale, ritmica, bazată pe muzică și mișcare corporală, solfegiul, în care vocea și auzul interior sunt predate în relație cu senzația de spațiu sonor și improvizația instrumentală.

"Am lansat acest program de formare continuă, care se numește Certificatul Dalcroze în România. Este o formare continuă de tip post-universitar, care se adresează mai mult categorii profesionale. Ne-am luat acest curaj nebun de a deschide o formare în domeniul pedagogiei muzicale și unor oameni care nu vin neapărat din domeniul unor profesioniști, care vin de exemplu din zona educației, care vin din zona asistenței sociale, a psihologiei, actoriei, dansului și bineînțeles trebuie să-i pomenim și pe cei care vin din zona muzicii." Oana Cosmovici, fondatoarea Asociației Cultură prin Muzică, inițiator al acestui proiect educațional, dedicat metodei Dalcroze, o metodă pentru muzică și prin muzică.

A comentat această afirmație, Excelența Sa, Arthur Mattli, ambasadorul Elveției la București: "Am crescut în partea germană a Elveției, soția mea a crescut în zona de limbă franceză. Eu am fost mai degrabă condus prin metoda Orff, soția mea spre Jaques Dalcroze. Deci, vedeți, două sisteme de educație muzicală s-au întâlnit în familia noastră prin coincidență. Eu cred că asemenea programe sunt importante pentru a ști cum să ne adresăm, care este modul în care dorim să le oferim copiilor o educație muzicală potrivită. Este o întrebare pe care toți părinții ar trebui să și-o adreseze. Școala oferă și ea ceea ce poate, dar de multe ori nu este suficient. Trebuie să oferim cursuri extracuriculare când suntem în familie, împreună. Trebuie să ne gândim, da, acest timp împreună, timp de calitate pe care îl petrecem cu copiii, cum să le dăruim ceva ce noi am primit de la părinții noștri ca background muzical. Muzica este în ADN-ul nostru ca europeni, iar românii chiar au muzica în sânge. Deci, cum să le oferim asta? Sunt atâtea metode diferite. Jaques Dalcroze este doar una dintre acestea. Sunt multe altele. Dar eu cred că mai degrabă, întrebarea pe care ne-o punem nu este dacă alegem Jaques Dalcroze sau altă metodă, ci dacă avem sau nu un concept, o structură ca bază a educației sau lăsăm pur și simplu lucrurile să se întâmple. Informarea și conștientizarea faptului că există astfel de metode, aduc perdagogilor și părinților noi răspunsuri la această întrebare și poate trezesc curiozitatea consumatorilor de muzică. Acelor care ascultă minunatul dumneavoastră post de radio. Este o bună ocazie să ne întrebăm: cum să ne educăm copiii pentru noua generație?

Ana Voinescu