Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Finala secțiunii Violoncel din cadrul Concursului Internațional 'George Enescu'

Publicat: duminică, 16 Mai 2021 , ora 0.41

Sâmbătă, 15 mai 2021, la Ateneul Roman a avut loc finala Concursului Internațional "George Enescu", secțiunea Violoncel. Ștefan Cazacu, nume deja cunoscut publicului român, Sebastian Fritsch din Germania și Jaemin Han din Coreea de Sud au fost cei trei finaliști, iar rezultatele le aflăm din reportajul realizat de Lucian Haralambie.

Prima finală a celei de-a 17a ediții a Concursului International "George Enescu" a fost și unul dintre primele evenimente din București care s-au desfășurat, după multă vreme, cu public in sală.

"Orchestra, finaliștii au așteptat aplauzele noastre."

"Au răman în concurs cei mai buni. A fost un spectacol minunat!"

"Chiar m-am bucurat! Mi-am făcut și un test PCR, am făcut tot posibilul. E excelent! E bine că reușim să reluăm vechile lucruri."

Concertele op. 104 în si minor de Antonín Dvoűák, în versiunea lui Ștefan Cazacu, op. 85 în mi minor de Edward Elgar, cu Sebastian Fritsch ca solist și nr. 1 op. 107 în Mi bemol major de Dmitri Șostakovici - cu Jaemin Han protagonist au fost lucrarile interpretate pe scena Ateneului Român, cei trei finaliști fiind acompaniati de Orchestra Filarmonicii "George Enescu" dirijată de Nicolas Altstaedt.

"Am fost foarte plăcut impresionată ce înaltul nivel al celor trei violonceliști. Toți au o tehnică perfectă, stăpânesc foarte bine instrumentul. Însă, bineînțeles, în ultimă instanță contează foarte mult personalitatea muzicală. M-am bucurat foarte mult că au fost trei concerte care sunt concerte de substanță foarte mare în repertoriul violoncelistic. M-am bucurat foarte mult să văd că există o astfel de manifestare, mai ales după aceată perioadă în care nu a fost muzică și să văd că este public în sală. Orchestra a cântat, se vedea, cu foarte multă plăcere. Deci, un eveniment cu foarte mult succes" - violonista Mihaela Martin

Și violoncelistul Răzvan Suma a fost prezent sâmbătă seară în Sala Mare a Ateneului Român: "Aș începe cu nivelul Concursului Enescu. Cred că a ajuns deja la cel mai înalt nivel al concursurilor internaționale. Câștigătorul de acum trei ani, Zlatomir Fung, care după Concursul Enescu s-a dus și a câștigat Concursul Ceaikovski, este doar o confirmare a acestui fapt. Am avut de data asta privilegiul de a asculta toate etapele acestui concurs, de la faza preliminară, pe cd-uri, am fost în acea comisie preliminară, și apoi am participat și online la primele etape și, bineînțeles, am fost live și la semifinală și la finală. Mi se pare că nivelul este absolut extraordinar. Nu este nici o diferență în momentul acesta între un concurs Ceaikovski, ARD sau toate concursurile de violoncel care sunt în acest moment cele mai apreciate. Așa că având în vedere că avem un concurent român în finală este extraordinar pentru învățământul României. Cred că ceilalți doi competitori, Sebastian Fritsch și Jaemin Han, sunt niște talente extraordinare cu niște școli fantastice în spate. Faptul că Ștefan Cazacu este acolo, între primii trei concurenți, cred că ne face mare onoare nouă, României."

Rezultatele au venit puțin după ora 21:00, iar juriul l-a desemnat câștigător pe cel mai tânăr muzician din istoria concursului care intră în finală - Jaemin Han, violoncelist în vârstă de 15 ani.

"A fost o experiență importantă pentru mine prezența pe această scenă alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu". Este o onoare să fiu câștigătorul acestei competiții."

Pe locul al doilea s-a clasat Sebastian Fritsch, iar podiumul a fost completat de Ștefan Cazacu. La final, mesajul violoncelistului David Geringas, președintele juriuliui:

"Cultura este o componentă importantă a umanității. Umanitatea nu poate exista, nu poate supraviețui fără cultură. Mă bucur că această perioadă dificilă trece și sper ca și publiul să se bucure de concerte, spectacole sau expoziții, mai mult decât înainte."