Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Festivalul 'Vara magică’ la Ateneul Român

Publicat: joi, 12 Iulie 2018 , ora 14.21
Atât în importanță cât și în rol, festivalul “Vara magică” e un reper cultural al vieții muzicale românești. Ceea ce îl separă de o serie obișnuită de concerte este – în parte – promovarea tinerilor muzicieni. Acest atribut a fost evident aseară, în ambele ipostaze ale concertului inaugural de la Ateneul român.

În prima parte, ansamblul Violoncellissimo, condus de Marin Cazacu a oferit aranjamente ale unor lucrări celebre precum Elegie de Gabriel Fauré, Bolero de Maurice Ravel sau Libertango de Astor Piazolla. Rondo alla turca de Wolfgang Amadeus Mozart a fost cel mai inedit aranjament, având influențe din jazz și rock.


Câteva opinii din public:

- Interpretarea a fost excepțională, cum era și de așteptat pentru ansamblul Violoncelissimo, iar repertoriul mi s-a părut extrem de inspirat.

- Interpretarea ansamblului Violoncelissimo a fost o interpretare foarte bună și au trecut prin foarte multe genuri de muzică, nu doar clasică, au făcut chiar și aranjamente de rock, extraordinar ales.

- Au știu să balanseze foarte bine lucrările lente și foarte profunde sentimentale cu cele energice, vioaie și au transmis foarte mult sentiment și foarte multe stări publicului.


În partea secundă a fost evident atât aspectul pedagogic cât și cel spectacular prin prezența unui ansamblu alcătuit din 100 de violonceliști. Membrii au fost deopotrivă profesori și studenți care aparțin universităților de muzică din diferite regiuni ale țării. Sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, cei 100 de violonceliști au interpretat versiuni reorchestrate ale – printre altele – lucrări precum Passacaglia de Georg Friedrich Haendel, Sardana de Pablo Casals sau O Fortuna din Carmina Burana de Carl Orff.

Următorul concert din cadrul festivalului „Vara magică” este programat în această seară, fiind dedicat oratoriului Patimile după Matei de Johann Sebastian Bach.


Reportaj realizat de Petre Fugaciu