Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concert Regal la Sala Radio

Publicat: vineri, 11 Mai 2018 , ora 23.04

Cu prilejul Zilei Regalității, la Sala Radio a avut loc în 11 mai un concert susținut de Orchestra Națională Radio, cu Ricardo Casero din Spania la pupitrul dirijoral. Programul deschis cu Imnul Regal de Eduard Hübsch, a cuprins Simfonia concertantă în mi bemol major pentru vioară, violă și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart Simfonia fantastică de Hector Berlioz. Soliști: violonistul german Erik Schumann și violistul Răzvan Popovici. Un reportaj de Jeanine Costache.


Imnul Regal a deschis concertul din 11 mai de la Sala Radio. A devenit deja o tradiție ca Radio România să dedice concertul Orchestrei Naționale Radio Zilei Regalității. Sala arhiplină a salutat prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române care a luat parte la acest concert festiv cu cele mai inspirate pagini concertante și simfonice. Concertul i-a avut invitați pe doi dintre membrii ansamblului Raro, ambii muzicieni cu origini române: violonistul Erik Schumann și violistul Răzvan Popovici. Sub bagheta dirijorului spaniol Ricardo Casero, cei doi soliști au interpretat Sinfonia concertantă pentru vioară, violă și orchestră conferind opusului mozartian virtuozitate și rafinament.

Iată ce semnificație are acest concert pentru profesorul Amadeo Istocescu:

"Am venit pentru program, am venit pentru ziua asta extraordinară. Eram plecat din țară când regele a murit și consider că în felul ăsta-mi aduc omagiul și față de el. Am venit pentru prieteni, am venit pentru dirijor, am venit pentru cei doi din SoNoRo."

Câteva voci din public entuziasmate de evoluția celor doi soliști:

"Foarte frumos! Mozart este, incontestabil, frumos!"

"Cei doi au fost, într-adevăr, fantastici!"

Partea a doua a concertului a cuprins una dintre cele mai spectaculoase creații ale simfonismului romantic - Simfonia fantastică de Hector Berlioz cu imaginile ei sonore îndrăgite de public ce combină pasiunea cu spectaculozitatea sonoră. În final nu puteau fi decât ovații pentru Orchestra Națională Radio și dirijorul spaniol Ricardo Casero.

(Credit foto: Alexandru Dolea)