Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Festivalul Coral Internațional 'Ioan Dimitrie Chirescu' de la Cernavodă a ajuns la cea de-a 36-a ediție!

Publicat: luni, 20 Noiembrie 2017 , ora 13.51

Este un adevărat fenomen al artei corale, cu cele două zile ale desfășurării, prima dedicată întotdeauna creațiilor laice care fac sufletele ascultătorilor să vibreze la unison cu cele mai frumoase idei ale poeziei românești sau universale, iar a doua zi, închinată aspirației către Dumnezeu, așa cum a fost ea exprimată în pagini corale din cele mai vechi timpuri până azi. Festivalul s-a bucurat în acest an de prezența unor formații din Bulgaria și Italia. Despre desfășurarea concertelor dar și despre personalitatea compozitorului Ioan Dimitrie Chirescu, omagiat la fiecare ediție a cântului pe meleaguri cernovodene, ne vorbește directorul festivalului, domnul Constantin Grăjdeanu:

"Avem un înaintaș care ne face cinste - maestrul trecut în neființă Ioan D. Chirescu - și am căutat cu tot sufletul să onorăm imaginea dumnealui, să-l omagiem continuu și să arătăm lumii culturale din România că Cernavodă - cel puțin prin acest festival - devine pentru două zile capitala culturii românești."

Câteva impresii despre festival avem și din partea doamnei Mariana Popescu, muzicolog și profesor universitar doctor al Facultății de Arte din Cadrul Universității Ovidius, Constanța:

"M-a impresionat Corul de la Întorsura Buzăului, pe care l-am mai văzut cu ani în urmă. Apreciez foarte mult pasiunea cu care cântă acest cor, un cor destul de mare ca număr și dirijat de o dirijoare care, de fapt, este psiholog de meserie, Tatiana Teaca. Corul Armonia - care rămâne un etalon pentru muzica corală românească nu numai din Dobrogea… și din Topoloveni, dirijat de părintele Isăroiu. Dintre corurile străine apreciez în mod deosebit grupul de la Roma, care este constituit din șase coriști, dar cântă un repertoriu destul de complicat."

Corul Preludiu condus de Voicu Enachescu, care tocmai și-a aniversat cei 45 de ani de existență, a avut o apariție de excepție în debutul zilei a doua a festivalului, interpretând lucrări de tradiție bizantină. Am remarcat și evoluția spectaculoasă a corului "Ioan Dimitrie Chirescu" din Cernavodă, dirijat de tânărul Manuel Bălănuță, dar și prezența plină de prospețime a unui cor de copii "Minisong Chirescu", abia înființat de dirijoarea Doina Mihaela Roșca și pe care sperăm să îl mai auzim.

Laura Ana Mânzat