Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concertul de deschidere a stagiunii Filarmonicii 'George Enescu'

Publicat: vineri, 6 Octombrie 2017 , ora 13.36
Orchestra Filarmonicii „George Enescu” a deschis joi, 5 octombrie, stagiunea 2017-2018, printr-un concert condus de dirijorul Kahchun Wong din Singapore, câștigător în 2016 al Concursului Internațional Mahler și desemnat, cu puțin timp în urmă, să devină noul dirijor principal al Filarmonicii din  Nürnberg.

Seara a debutat energic cu selecțiuni din tablourile simfonice din muzica filmului „Mihai Viteazul” de Tiberiu Olah, despre care ne vorbește în continuare dirijorul:

„Este prima dată când interpretez această lucrare. Mi-a fost recomandată de maestrul Horia Andreescu; a spus că ar trebui să cântăm o creație românească pentru că este începutul stagiunii și m-a îndrumat înspre această suită din film. Pentru a înțelege această muzică mai bine, am intrat pe internet și am avut șansa de a găsi filmul în întregime, care durează cam 3 ore și 17 minute, deci este foarte lung, însă am avut și norocul de a-l găsi subtitrat în engleză. L-am urmărit de două ori, a doua oară chiar când eram în avion. M-au impresionat foarte mult calitatea și scenariul, având în vedere că este un film din anii 1970, însă muzica, stilul compozitorulu și ceea ce a scris sunt de o calitate extrem de înaltă. Nu seamănă cu ce găsim acum la Hollywood; este diferit. Este ca un Korngold, ca un John Williams timpuriu, regăsim o orchestrație foarte bună și multă imaginație. În acest moment sunt preocupat să învăț muzici din toate locurile în care ajung și sunt mândru să spun că, după această săptămână în București, în plus față de experiențele muzicale minunate pe care le-am avut, s-a adăugat și o nouă lucrare în repertoriul meu, ceea ce mă bucură foarte mult."

În ipostază solistică l-am putut asculta în continuare pe Daniel Goiți, care a interpretat Concertul nr.1 pentru pian și orchestră de Franz Liszt și al cărui stil interpretativ inconfundabil mi s-a părut numai bun pentru un început promițător de stagiune. Un tușeu pianistic incisiv și, totodată, extrem de cald, în care niciun sunet nu trece neobservat și fiecare are o culoare proprie, o manieră de cânt viguroasă, un raport de intensități forte-piano recalibrat într-o notă foarte personală însă deloc stridentă, pe scurt, un discurs pianistic care nu are cum să plictisească sunt numai câteva dintre caracteristicile stilului acestui muzician.

„Fiind deschidere de stagiune, probabil că nu suntem chiar așa de bine intrați în formă, dar nu s-a văzut deloc asta. A fost cântat foarte bine, foarte precis, foarte corect. Nu am decât să felicit orchestra și dirijorul care probabil că e la început, trebuie să ia decizii rapide. Un băiat de perspectivă! Acest concert a fost primul concert pe care eu l-am cântat pe scenă cu orchestră. Primul concert nu se uită și întotdeauna îl retrăiesc” - a declarat Daniel Goiți.

Concertul de debut de stagiune, dedicat memoriei dirijorului George Georgescu la 130 de ani de la naștere, s-a încheiat cu monumentala simfonie „Din lumea nouă” de Antonín Dvoűák, care a fost răsplătită de generosul public bucureștean cu aplauze entuziaste ce au durat multe minute în șir.


Reportaj realizat de Ana Diaconu