Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Orchestra Română de Tineret, concert pe scena Ateneului Român

Publicat: luni, 26 Iunie 2017 , ora 0.18

Orchestra Română de Tineret s-a bucurat duminică, 25 iunie 2017, de un nou succes. Astfel poate fi considerat primul concert din cadrul turneului național susținut în această perioadă de ansamblul dirijat de Cristian Măcelaru.

Programul turneului are în centru două lucrări celebre ale repertoriului universal. Pentru început, Concertul în mi minor pentru vioară și orchestră de Felix Mendelssohn, în care solist a fost ieri seară Marc Bouchkov.

"Acest concert este sublim! Iar interpretarea acestui tânăr Bouchkov este deosebită! Are o sensibilitate. Ansamblul este extraordinar. Se vede entuziasmul pe fețele lor; vor să facă ceva; vor să-și dezvolte talentul, să facă într-adevăr o echipă."

"Eu am urmărit câteva concerte ale Orchestrei de Tineret. Îmi place entuziasmul, îmi place căldura cu care atacă și partituri mai grele. Și astăzi s-au situat în aceeași notă de plăcere de a cânta."

După pauză ne-a fost propusă o partitură rar cântată în țara noastră - Simfonia a XI-a în sol minor de Dimitri Șostakovici, o alegere despre care ne vorbește dirijorul Cristian Măcelaru:

"Mi-am dorit foarte mult să lucrez cu Orchestra de Tineret. Întotdeauna învăț eu atât de mult din a avea această posibilitate… Am ales special pentru acest turneu Simfonia a XI-a de Șostakovici, care este o simfonie foarte personală. Cel mai important lucru care, pe mine cel puțin, mă învață această simfonie este faptul că noi, ca artiști, în orice circumstanță, avem obligația, nu numai posibilitatea, dar obligația de a spune lucrurile așa cum le vedem noi, așa cum le știm noi. Și trebuie, trebuie să vorbim despre lumea în care trăim noi, ca peste o sută de ani artiștii care vor fi atunci să poată avea această conexiune prin timp cu noi, în același fel în care avem noi această conexiune cu Șostakovici."

"Simfonia a fost minunată. Nu am ascultat așa ceva niciodată... a fost de-a dreptul copleșitor. Tinerii muzicieni sunt extraordinari. A fost o adevărată experiență."

Despre concertul Orchestrei Române de Tineret au vorbit la final și pianiștii Valentin și Roxana Gheorghiu:

"Absolut extraordinar!"

"Sunt foarte impresionat de acest concert, de cum s-a cântat, de tinerețea tuturor membrilor orchestrei, care cântă minunat, de dirijor, care este cu totul excepțional și de lucrarea care e aproape necunoscută, dar este absolut genială. Iar Șostakovici pentru mine este unul din cei mai mari compozitori."

"O seară în care nu mai ai cuvinte!… Orchestra - extraordinară! Dirijorul este formidabil! Este un muzician complex, este unic în felul lui. Am dori să ascultăm acest concert și în cadrul Festivalului Enescu. Tinerii sunt extraordinari! Un concert unic."

Reportaj realizat de Lucian Haralambie