Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Eugen Doga 80 - concert aniversar la Ateneul Român

Publicat: joi, 27 Aprilie 2017 , ora 15.13

"Fiecare ieșire în scenă este premieră fiindcă a doua oară nu se face. Asta este legea foarte dură, dar asta este legea scenei: nu se mai repetă. La fel ca și la sportivi: a sărit, n-a atins bara care trebuie, gata, nu se mai repetă. Asta este! Dar eu, de fiecare dată, aștept nu numai spectatori noi care, desigur, eu cred că dorește fiecare din noi să aibă cât mai mulți prieteni, cu atât mai mult cu cât nu sunt numai eu singur, e vorba de muzica mea în primul rând… și-n al doilea rând, ce mă frământă pe mine e că… în această sală, pregătindu-mi programele, mă gândesc la spectatorii cei care odată, cândva, m-au solicitat, m-au îndrăgit, mi-au iubit muzica și foarte mult retrăiesc, ca nu cumva să-i dezamăgesc… și ca să-i am și pe viitor. Într-adevăr, noi nu ne dăm seama când îi cucerim pe acești spectatori, dar să-i păstrăm e foarte greu și foarte important fiindcă o dezamăgire este o durere, un mic gest pe scenă care poate să șteargă toate succesele. Artistul care nu-și iubește marfa, nu-și iubește arta, vocația și cu atât mai mult spectatorii care au venit să-l asculte desigur că nu e artist împlinit. Artistul este, de fapt, acest om care vine să țină dialog cu spectatorii, cu sala. Și dacă dialogul acesta undeva șchioapătă, merge pe un picior sau pe o aripă, se prăvale, știm noi chestia asta."

80 de primăveri au fost sărbătorite miercuri seară de compozitorul Eugen Doga pe scena Ateneului Român, în prezența unor interpreți din România și Moldova.

"Să știți că eu chiar mă bucur că i-am scos din groapă. Stau în groapa aceea la teatrul de operă… nu știu… cred că e o practică foarte urâtă fiindcă clasicii nu cântau în groapă, cântau la vederea spectatorilor. Deci, aici, eu cred că sunt bucuroși că au ieșit în scenă și nu într-o scenă oarecare, în scena Ateneului, care este casa mare a României - mie așa-mi vine să o numesc - și muzicanții cu mare dragoste își îndeplinesc această misiune frumoasă, această vocație care văd că… pe fețe se citește de fapt această dragoste. Mă bucur, că nu toți compozitorii au această fericire, când ești în contact cu interpreții. Și mă mai bucură și mă însoțește și Ana Maria Donose, care îmi place foarte mult. Iarăși, această Mariana Bulicanu care este o cântăreață extraordinară, extraordinară… Și restul… sunt foarte buni, toți muzicienii sunt foarte buni. Este o echipă foarte puternică."

Compozitorul pregătește și alte concerte în țară și peste hotare până la sfârșitul anului, iar unul din proiectele pe care și le dorește definitivate este cel dedicat lui Mihai Eminescu și Veronicăi Micle.

Reportaj realizat de Mădălina Corina Diaconu