ACUM:
0.00
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Urmează: 0.55 Imnul de stat
Apoi: 1.00 Notturno produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio

Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Turneul 'Flautul Fermecat' la Sala Radio

Publicat: joi, 10 Noiembrie 2016 , ora 9.32

Turneul "Flautul Fermecat" se încheie joi, 10 noiembrie 2016, la Centrul Multifuncțional din Pitești avându-i ca soliști pe Ion Bogdan Ștefănescu la flaut și pe Maria Bîldea la harpă, care vor cânta împreună cu Orchestra Filarmonicii din Pitești condusă de Radu Ciore. La Sala Radio a fost o seară specială, și anume primul concert din acest turneu realizat împreună cu Orchestra de Cameră Radio și harpista Maria Bîldea.

Un reportaj de Francesca Rusu:


La Sala Radio aseară nu a fost doar un flaut fermecat din aur, ci și o harpă aurită la care a cântat prim-harpista Orchestrei Naționale din Atena, Maria Bîldea - invitată special de Radio România pentru a cânta împreună cu Orchestra de Cameră Radio, condusă de dirijorul Gabriel Bebeșelea, în închiderea Turneului Internațional "Flautul Fermecat", susținut de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și pianistul Horia Mihail.

Nu întâmplător turneul se intitulează "Clasic V.I.P.", mai ales când în repertoriu se regăsesc lucrări precum Concertul pentru flaut, harpă și orchestră de Mozart, spunea flautistul Ion Bogdan Ștefănescu: "Turneul meu a constat în prezentarea unor lucrări importante din repertoriul flautistic, ce aparțin compozitorilor din perioada clasică - Haydn, Mozart, Beethoven, dar și Carl Philipp Emanuel Bach sau Francois Devienne. Și am considerat că nu există o încheiere mai bună de turneu decât această lucrare senzațională și, spre norocul meu, Maria Bîldea - un muzician foarte ocupat în general, și trăiește în Grecia - și-a găsit răgazul să ne viziteze și să cânte alături de mine și de Orchestra de Cameră Radio."

Seara a început într-o notă optimistă, cu lucrarea O glumă muzicală de Mozart, iar apoi a urmat Concertul în Do major pentru flaut, harpă și orchestră în care s-au cântat pentru prima dată în România cele trei cadențe scrise de Dan Dediu, aveam să aflu la finalul concertului de la harpista Maria Bîldea: "La Radio eu am cântat ultima dată acum 28 de ani, anul în care am plecat din România. De atunci nu am mai cântat pe această scenă, ceea ce a făcut să fie foarte emoționant. Avem trei cadențe la acest concert, scrise de Dan Dediu, pentru prima dată cântate în România. În partea a treia flautistul, pur și simplu, cântă niște melodii venite parcă dintr-un timp viitor, în timp ce orchestra și harpa îngheață pe scenă."

Harpa la care cântați are o istorie…

"N-are importanță faptul că este aurită. Este o harpă model Horngacher, are 50 de ani. Am zis să mă bucur de ea în România și am adus-o aici, pentru că principalul motiv pentru care am plecat din țară acum 28 de ani era că nu aveam o harpă, ca de altfel și mulți alți harpiști colegi de-ai mei. Vedeți, nu este atât de mare și totuși are un sunet atât de mare și foarte bun. Este nevoie de foarte multe programe de genul acesta, pentru că lumea are nevoie, îi este pur și simplu sete de muzică bună și asta este și menirea noastră, de altfel, să cântăm peste tot."

În foaierul Sălii Radio, unde în mod obișnuit se schimbă impresii, aveam să aflu de la tinerii care au venit la concert că au avut o experiență inedită:

"Harpa cu flautul e prima dată când le aud împreună într-un concert… și orchestra din spate… dar, pasiunea mea este harpa."

"În partea a doua, mai ales, flautul și harpa au fost chiar excepționale. Nu mă așteptam să se potrivească așa de mult ca instrumente - corzi cu instrument de suflat, dar… încântător!"

Turneul Internațional "Flautul Fermecat" se încheie în această seară la Centrul Multifuncțional din Pitești, avându-i ca soliști pe flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și Maria Bîldea la harpă, care vor cânta împreună cu Orchestra Filarmonicii din Pitești condusă de Radu Ciore.