Arhivă : Cronici Înapoi
AUDIO. Recitalul violonistului Florin Croitoru la Ateneul Român
"Cred că acest gen de recital ar trebui să fie mai des inclus în concurs și în Festivalul 'George Enescu', pentru că face o bună propagandă muzicii de calitate, muzicii culte. A fost o reală plăcere!"
Una dintre opiniile de după recitalul de vineri seară (16 septembrie 2016) ce a avut loc la Ateneul Român, al doilea susținut de unul dintre membrii juriului Concursului Internațional George Enescu. Violonistul Florin Croitoru, într-un dialog foarte bine închegat cu pianista Verona Maier, a propus o seară Kreisler. Compoziții ale creatorului născut la Viena, dar și adaptări ale unor lucrări celebre în transcripții pentru vioară și pian care îi poartă semnătura, au răsunat vineri seară la Ateneul Român. O sală aproape plină s-a lăsat purtată de aceste sonorități în prima parte, discursul muzical desfășurându-se aproape fără nici o întrerupere. La pauză, Magdalena Ursu, profesor de vioară în cadrul Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti" ne-a vorbit despre interpretarea celor doi muzicieni:
"Foarte frumoasă! Elegantă, multă căldură, mult suflet pus! Claritate, acuratețe, eleganță îmbinată cu seriozitate."
O scurtă pauză... și din nou Kreisler, de această dată cu aplauze după fiecare lucrare. Violonistul Florin Croitoru și pianista Verona Maier au oferit publicului o nouă seară reușită din cadrul Concursului Enescu, după cum a declarat și un alt membru al juriului la categoria vioară, Eduard Schmieder:
"Pentru mine este o seară specială pentru că Florin a fost studentul meu. Nu îmi este ușor să vorbesc despre prestația lui, dar sunt de părere că publicul îl iubește și că este un violonist foarte talentat. Îl felicit pentru această acțiune eroică de a susține un astfel de recital în cadrul unui Concurs așa cum este "George Enescu". Să faci parte dintr-un juriu că acesta, să fii chiar unul dintre cei mai tineri membri și să concertezi știind că ceilalți jurați sunt prezenți în sală e o dovadă de curaj. Prin ce a făcut în această seară i-a convins pe toți că acest loc nu a fost primit întâmplător; îl merită din plin. Sunt foarte mândru de el.
Nivelul acestei competiții este unul foarte mare. Am avut norocul de-a lungul carierei să fac parte din juriile unor competiții ca "Regina Elisabeta", "Sibelius", "Paganini" și lista poate continua. Concursul Internațional George Enescu se remarcă printr-un nivel la fel de ridicat, iar organizarea este foarte bună. E drept că și iubesc România. Studenții mei sunt români, vin aici să lucrez aproape în fiecare an, iubesc oamenii, iubesc cultura... Tradiția școlii românești atunci când vine vorba despre instrumentele cu coarde este nemaipomenită. Chiar Enescu este un exemplu."