Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Conferință de presă - Concursul Internațional 'George Enescu' 2016

Publicat: joi, 1 Septembrie 2016 , ora 16.51
Întâlnirea cu presa care a marcat deschiderea oficială a Concursului Internațional "George Enescu" 2016 a avut loc la Ateneul Român și a fost susținută de Oana Marinescu, directorul de comunicare al Festivalului și Concursului "Enescu", în prezența lui Lucian Vărșăndan, secretar de stat în Ministerul Culturii, și a celor trei soliști ai concertului de deschidere care va avea loc sâmbătă, 3 septembrie - violonista Anna Țifu, violoncelistul Valentin Răduțiu și pianistul Mihai Ritivoiu - dar și a compozitorului Sebastian Androne, toți patru laureați ai Concursului "Enescu".

"Pentru mine este o onoare să fiu unul dintre laureații uneia dintre cele mai însemnate competiții internaționale. Pentru muzicienii tineri acestea sunt foarte importante în a clădi o carieră. E nevoie și de noroc, bineînțeles. E un sentiment total diferit să revin din postura de laureată, alături de alți doi muzicieni extraordinari - Valentin și Mihai - pentru a concerta în deschiderea concursului. Când eram concurentă erau emoții și teamă, acum au rămas emoțiile dar e și o bucurie foarte mare." - a declarat violonista Anna Țifu.

Anul acesta, începând de duminică, 4 septembrie, vor intra în concurs în total 162 de interpreți: 56 la secțiunea vioară și câte 53 la secțiunile violoncel, respectiv pian.

Lor li se adaugă cele 34 de lucrări de la secțiunea compoziție, urmând ca cei doi muzicieni desemnați câștigători - unul pentru o lucrare simfonică, al doilea pentru un opus cameral - să fie anunțați sâmbătă seară, în cadrul concertului.

În total, un număr de 19 recitaluri și concerte vor avea loc la această ediție a Concursului Enescu, iar bilete disponibile mai sunt doar pentru finalele de la violoncel și vioară, dar și pentru recitalurile susținute de laureați ai competiției sau de membri ai juriilor.

De menționat că în sală au fost prezenți și alți laureați ai Concursului "Enescu": pianistul Viniciu Moroianu, violonistul Florin Croitoru și compozitorul Dan Dediu. Acesta din urmă ne-a vorbit despre misiunea juriului Concursului Internațional "George Enescu".

"Eu pot să vorbesc numai în nume personal, ca membru în juriul de compoziție și vreau să vă spun că întotdeauna la Concursul Enescu a fost un nivel extraordinar - nivel tehnic, nivel estetic, nivelul gustului, nivelul muzicalității, nivelul expresivității. Anul acesta am și jurizat; nu știm cine a luat, pentru că doar organizatorii știu lucrul acesta. Știu că la lucrările de la simfonic au fost patru sau cinci lucrări excepționale, la fel și la muzică de cameră. În orice caz, noi, ca juriu, cred că învățăm foarte mult și mă bucur că și școala românească este printre școlile importante de scriitură componistică din lume."

Concursul Internațional "George Enescu" se desfășoară până în 25 septembrie și vă amintesc faptul că primul dintre cele 19 concerte și recitaluri poate fi urmărit în direct la Radio România Muzical - sâmbătă, 3 septembrie, începând cu ora 19:00.

Lucian Haralambie