ACUM:
21.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de Marți seară - 21 iunie 2016

Publicat: miercuri, 22 Iunie 2016 , ora 14.16
Stagiunea de Marți seară la final - un proiect al Filarmonicii "George Enescu" în parteneriat cu Radio România Muzical. 36 de recitaluri solistice, camerale și de muzică veche - cam acesta ar fi bilanțul sezonului 2015 - 2016, un sezon coordonat de muzicolog Cristina Sârbu care a precizat:

Mă bucur că această încheiere de stagiune în care am început Integrala sonatelor pentru pian și vioară de Beethoven este un început, pentru că și în stagiunile viitoare vor mai fi două concerte pe această temă. Beethoven a scris multe sonate. Multe și frumoase.

"Ne pregătim, deja pentru octombrie 2016 să începem cea de-a opta stagiune. E gata… și mă bucur că, această încheiere de stagiune în care am început integrala sonatelor pentru pian și vioară de Beethoven, este un început, pentru că și în stagiunea următoare vor mai fi două concerte pe această temă. În stagiunea următoare aducem, în principal instrumentiștii care studiază în străinătate...sunt din ce în ce mai mulți și din ce în ce mai buni și mă bucur că unii dintre ei se întorc și aduc și colegi, astfel instrumentiști străini tineri vin și cunosc Bucureștiul, Sala mică și Stagiunea de marți seara ...este o onoare pentru ei și o onoare și pentru noi... Din nefericire am foarte puține formații de muzică de cameră, în schimb, stagiunea următoare am prins curaj și am programat mai multe voci ... vor fi 5 sau 6 recitaluri vocale cu lieduri..."

În 21 iunie, în ultima ediție a seratelor de marți- pe scena mică a Atenului Român a urcat violonistul Peter Rosenberg - un muzician experimentat cu o carieră importantă pedagogică și concertistică - peste trei decenii concertmaestrul Orchestrei Simfonice din Bamberg. Colaborarea dintre generații pare să fi fost sintagma recitalului de marți, căci în demersul muzical ambițios - integrala sonatelor pentru vioară și pian de Beethoven - tânărul și talentalul pianist brașovean Szöcs Botond s-a dovedit un partener valoros, pe măsura cunoscutului violonist. Și pot spune că muzicianul de doar 20 de ani Szöcs Botond a fost "motorul" acestui recital, a demonstrat o tehnică pianistică foarte bună, o gândire matură, temperament, energie, Peter Rosenberg venind, în completare, cu toată experiența acumulată în ceea ce privește tehnica violonistică, frazarea și nu în ultimul rând stilul interpretat. Aseară …cel beethovenian.

"Peter Rosenberg este un vechi prieten de la Cluj, am fost colegă cu fratele lui Gabriel Rosenberg - un pianist foarte bun…acum, profesor la Nurnberg.  Când Peter mi-a scris un email și mi-a spus: "Am această ofertă. Te interesează?"… Bineînțeles că m-a interesat… e o emoție plăcută în care trecutul și prezentul se amalgamează…E foartă interesantă colaborarea lui cu tânărul Szöcs Botond care știm că este un pianist de un calibru special și de o expresivitate cu totul aparte și care văd că face față foarte bine sonatelor beethoveniene. Peter s-a pensionat de la Bamberg, tocmai pentru a-și lăsa ultimii ani de carieră pentru împlinirea unor visuri, printre care și această integrală a sonatelor de Beethoven..." (Cristina Sârbu)


Reportaj realizat de Jeanine Costache