ACUM:
22.00
Grădina de... sunete (R)
Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă.
Urmează: 0.00 Nocturn jazz Portrete ale celor mai importanți oameni din jazz.
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Dan Grigore și Orchestra Națională Radio sub bagheta lui Misha Katz în concert la Sala Radio

Publicat: luni, 25 Aprilie 2016 , ora 9.41

Aplauzele păreau interminabile la finalul concertului de vineri, 22 aprilie 2016, din Studioul "Mihail Jora". Experiența și charisma pianistului Dan Grigore, entuziasmul ansamblului și energia dirijorului Misha Katz au fost componentele unei noi seri reușite a Orchestrei Naționale Radio.

"Sunt chiar emoționată. E o seară minunată!"

"Foarte frumos, un eveniment deosebit! Pe Dan Grigore îl vedem destul de rar în ultima vreme. Misha Katz, în afară de faptul că e un dirijor excepțional, e și un balerin excepțional. Orchestra - foarte bună și în seara asta."

După o interpretare energică a uverturii operei Ruslan și Ludmila de Mihail Ivanovici Glinka a urmat momentul solistic al serii - celebrul Concert nr. 2 în do minor de Serghei Rahmaninov.

"Dan Grigore a dat o interpretare unică. A intrat de la început fantastic. Misha Katz a fost animat și a ținut orchestra sub control. A fost o interpretare fantastică!"

"Prima dată aud Rahmaninov. M-a impresionat. Interpreți - extraordinari, o sincronizare perfectă. A fost magnifică!"

Seara s-a încheiat cu un alt opus semnat de un compozitor rus - Simfonia a IV-a în fa minor de Piotr Ilici Ceaikovski.

Și din nou aplauze pentru succesul Orchestrei Naționale Radio, ansamblu condus de Misha Katz:

"Pentru mine este foarte important să simt emoție din partea publicului. Este plăcut să fii aplaudat de o sală plină, dar pe mine m-a bucurat cel mai mult acel moment de liniște de la sfârșitul părții a doua a Simfoniei. Am realizat că publicul a înțeles foarte bine ceea ce am vrut noi să transmitem. A fost o săptămână în care am lucrat foarte mult, altfel nu obțineam acest rezultat. Colaborarea cu Dan Grigore a fost una extrem de productivă. Percepția lui asupra lucrării mă face să privesc, după această seară, concertul de Rahmaninov într-un alt fel. Nu a fost doar o demonstrație de virtuozitate, ci un dialog cu orchestra. Consider că a fost o adevărată simfonie concertantă. Repet, succesul unui concert nu se măsoară însă în aplauze, ci în repetiții."

Reportaj realizat de Lucian Haralambie