Arhivă : Cronici Înapoi

Recital de pian Matei Varga, la New York, organizat de ICR la propunerea Radio România

Publicat: miercuri, 6 Mai 2015 , ora 15.07
Institutul Cultural Român de la New York a prezentat, în spațiul de concerte din Manhattan, cu ocazia reuniunii din acest an a Uniunii Europene de Radiodifuziune, recitalul pianistului român Matei Varga.

Evenimentul a fost organizat la propunerea Radio Romania.

Stabilit la New York, Matei Varga este recunoscut drept unul dintre cei mai importanți tineri pianiști originari din România. Debutul său, în anul 2008, a fost descris de New York Concert Review drept unul "desăvârșit". Matei Varga a câștigat premiul al doilea la Concursul Internațional "George Enescu" de la București și a primit premiul special pentru cea mai bună interpretare a Sonatei în fa diez minor de Enescu. A susținut numeroase recitaluri, concerte camerale și a fost solist în săli renumite de concerte din întreaga lume.

Oltea Șerban Pârâu: Mă aflu la New York cu ocazia EBU Broadcasting Day, găzduit de Metropolitan Opera. Programul întâlnirilor EBU va debuta cu un eveniment inițiat de Radio România, cu sprijinul Institutului Cultural Român: este vorba despre recitalul pianistului Matei Varga, stabilit la New York, care se va desfășura în această seară la The Space Concert Manhattan, în vecinătatea Metropolitan Opera. Este pentru noi o oportunitate și un prilej unic de a lega numele Radio România de aceste importante evenimente care se petrec la New York în fiecare lună mai și care reunesc reprezentanți ai radiourilor publice europene pentru o serie de seminarii, dezbateri, spectacole, concerte, focalizate în jurul schimburilor de programe muzicale internaționale inițiate de EBU în urmă cu câțiva ani.

Faptul că la Radio România Cultural și Radio România Muzical pot fi ascultate în fiecare sâmbătă transmisiuni de spectacole de operă, dintre care un număr semnificativ sunt de la Metropolitan Opera, se datorează acestei rețele puternice de schimburi muzicale inițiate de Uniunea Europeană de Radio. Ne bucurăm că reprezentăm un reper în agenda acestor manifestări.

Recitalul pe care îl va susține Matei Varga va fi onorat de prezența mai multor oficialități ale radiourilor publice din întreaga Europă. Este un eveniment de anvergură, care proiectează la nivel internațional imaginea Radio România.

Ne bucurăm să putem oferi publicului nostru șansa de a participa, prin intermediul undelor, pe Radio România Cultural și Radio România Muzical, sau online pe site-urile celor două posturi, la spectacolele de matineu de la Metropolitan Opera din week-end. Aceste spectacole sunt programate în mod special la ora 13:00 la New York pentru a fi accesibile seara publicului european, în direct. 

Oltea Șerban - Pârâu, de la New York