Arhivă : Cronici Înapoi

GALERIE FOTO. AUDIO. 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' la Școala Gimnazială 'Mircea Sântimbreanu' din București

Publicat: luni, 30 Martie 2015 , ora 13.11

"Proiectul consider că este binevenit în școli, îi ajută pe elevi; în primul rând ca audiție pentru oră, materialul pentru ora de muzică. Se găsesc foarte multe piese pe internet, dar trebuie selectată muzica bună. Putem să ascultăm un concert, dar e foarte important cine-l cântă."

Astfel descrie Maria Minodora Vișan, profesorul de muzică al Școlii Gimnaziale "Mircea Sântimbreanu" din capitală proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică. Derulată de Radio România Muzical din octombrie 2010, inițiativa își propune familiarizarea publicului larg cu muzica clasică prin posibilitatea oferită de a o asculta în spații aglomerate și nonconformiste - hipermarket-uri, mall-uri, sedii de firme, dar și librării, muzee și, esențial acum, în școli.

Din anul școlar 2014-2015, odată cu semnarea unui protocol de colaborare între Ministerul Educației Naționale și Radio România, Ascultă 5 minute de muzică clasică a devenit un program național în școli, acesta având și o componentă activă pentru elevi prin concursul organizat pe site-ul romania-muzical.ro, în secțiunea dedicată proiectului.

Cum văd elevii Școlii Gimnaziale "Mircea Sântimbreanu" proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică?

"Acest proiect mi se pare atât educativ, cât și foarte interesant prin simplul fapt că ne evidențiază faptul că avem niște momente în istoria noastră care au demonstrat că suntem valoroși prin ceea ce facem. Ascult muzică clasică fiindcă mă inspiră, mă liniștește și, în același timp, regăsesc de multe ori muzica clasică și în alte stiluri muzicale."

"Cu ajutorul acestui proiect Ascultă 5 minute de muzică clasică, vă spun sincer, am reușit să învăț la biologie și să iau o notă foarte bună. În timp ce am ascultat muzica clasică toate gândurile mi-au dispărut și, pur și simplu, mi-a rămas doar lecția și m-am simțit bine în felul meu. N-am simțit alte griji. Decât eu și muzica."

"Prin acest proiect consider că, în afara muzicii noastre pe care o ascultăm zi de zi, învățăm și altfel de muzică - clasică - și ne ajută mult mai mult să ne descoperim valorile. Este o muzică mult mai relaxantă. Este un mod de a te distanța de griji, de totul din jur. Ești doar tu cu muzica."

Despre Ascultă 5 minute de muzică clasică, Alina Karina Nițu - profesor de limba și literatura română al aceleiași instituții de învățământ din capitală - a declarat: "Importanța muzicii clasice în viața lor este egală cu importanța a tot ceea ce înseamnă cultură, cu importanța literaturii, cu importanța artelor plastice. Copiii sunt mai pregătiți ca orice altă generație pentru a absorbi, pentru a primi aceste informații. Acesta este momentul propice în formarea unui om și sunt convinsă că, dacă demersul dumneavoastră va fi promovat așa cum se cuvine, impactul va fi pe măsură."


Reportaj realizat de Lucian Haralambie