Arhivă : Cronici Înapoi
Stagiunea de Marți seara - 28 octombrie 2014
Beethoven, Schubert și Brahms sunt compozitorii pentru care violonistul Mircea Dumitrescu a optat în programul prezentat în cadrul Stagiunii de Marți seară. Virtuozitatea s-a îmbinat cu lirismul în recitalul tânărului violonist, susținut în 28 octombrie la Sala Mică a Ateneului Român. Mircea Dumitrescu este un violonist care gândește prin sunete, tânărului instrumentist fiindu-i recunoscute talentul nativ, expresivitatea și pasiunea la cele peste 50 de concursuri naționale și internaționale de la care a obținut de fiecare dată premii. Mircea Dumitrescu a fost trei ani bursier al Fundației Principesa Margareta a României, un muzician cu o activitate concertistică importantă atât în țară, cât și peste hotare, din 2009 susținând constant recitaluri în Germania - la Sala Filarmonicii Gasteig din Munchen și Festivalul Internațional Bad Tolz. Marți seară, Mircea Dumitrescu a afișat siguranță, dezinvoltură, lejeritate în executarea pasajelor de virtuozitate și nu în ultimul rând expresivitate. Încă emoționat după un recital solicitant, tânărul violonist a precizat:
"Acest program cred că mă reprezintă, este extrem de greu, de meticulos, mai ales Sonata a III-a de Brahms… Sunt mulțumit cu evoluția mea din această seară, dar cred că se poate și mai bine…Nu sunt la prima mea apariție la Sala mică a Ateneului Român și pot spune că m-am simțit extraordinar în prezența doamnei Verona Maier…"
Despre talentul violonistului Mircea Dumitrescu a vorbit cu admirație și experimentata pianistă Verona Maier alături de care a evoluat:
"În primul rând, aș vrea să spun că este înconjurat de o armată de oameni care îl iubesc foarte mult și acest lucru se vede atunci când el este pe scenă. Are o prestație și o prezență încrezătoare și echilibrată. Sunt sigură că asta vine din foarte multă iubire pe care cei din jur i-o arată. Pe lângă această iubire cred că foarte multă lume este preocupată de evoluția lui Mircea, recunosc faptul că și eu am devenit preocupată de acest lucru. În afara unor calități native dincolo de orice închipuire, îndrăznesc să spun, Mircea se află într-un proces de educație în care încep să fie înglobate aceste calități native într-o atitudine pe care foarte mulți și-o doresc a fi aceea unui muzician cultivat. Repertoriul din această seară cred că arată tendința lui de a aborda lucrurile cu mai puțin aspect de virtuozitate și cu o mare profunzime de ordin muzical. Poate că a fost un program ambițios, în cea mai mare parte cerințele acestui program au fost acoperite de Mircea. E un program pe care, cu siguranță, el îl va relua cu toată bogăția pe care i-o va aduce fiecare clipă a vieții lui de-acum încolo. Sper din tot sufletul!"
O evoluție ascendentă a avut violonistul Mircea Dumitrescu într-un program atent studiat, concluzionat cu lejeritate în sonoritățile Melodiilor lăutărești de Pablo de Sarasate. Am avut o "surpriză" muzicală extrem de plăcută prin prezența tânărului în vârstă de doar 16 ani care își confirmă talentul violonistic pe care va continua să-l șlefuiască pentru a ajunge la performanțe notabile. Cu siguranță vom mai auzi despre evoluțiile lui interesante.