Arhivă : Cronici Înapoi
ICon Arts - noi provocări
La Sibiu continuă a XI-a ediție a Academiei și a Festivalului ICon Arts. Marți, 30 iulie 2013, în Sala Oglinzilor a Forumului Democrat German - spațiu care a fost umplut până la refuz - a avut loc concertul Ansamblului ICon Arts. Iată că după câțiva ani în care s-au îmbinat ambiția și tenacitatea organizatorilor cu știința și perseverența dirijorului Gabriel Bebeșelea, la Sibiu s-a format un ansamblu de muzică contemporană omogen și dornic de afirmare care, acumulând creșteri valorice sănătoase, ajunge la nivelul marilor ansambluri de gen europene.
În concertul de marți am putut asculta șapte lucrări, două aparținând compozitorilor rezidenți ai festivalului, adică a celor care au câștigat selecțiile internaționale: Sumio Kobayashi și Sebastian Androne. Surprinzător, dar îmbucurător, compozitorul japonez s-a lăsat inspirat de Luceafărul eminescian, creând o muzică extrem de sensibilă, de suavă, de aerisită. În schimb, lucrarea compozitorului român - Nubilum, foarte bine construită - are teme și ritmuri pregnante, unele de inspirație folclorică. Au mai fost prezentate cinci lucrări ale unor compozitori români, creații care vor răsuna și în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, acestea fiind compuse de Cătălin Ștefănescu Pătrașcu, Diana Gheorghiu, Alexandru Murariu, Dan Variu și Vlad Maistorovici. Aceste cinci lucrări s-au completat în crearea unui tablou senzorial complex, care a purtat publicul de la lumea inefabilă imaginată de Diana Gheorghiu, la forța efectelor și a ritmicității din opera lui Vlad Maistorovici, neuitând să ofere și umor de bună calitate prin piesa lui Dan Variu.
Miercuri, 31 iulie, a avut loc recitalul cursanților de la secțiile de interpretare ale ICon Arts 2013, coordonate de Ladislau Csendes - vioară, Godri Orban - fagot, Gergely Bodoky - flaut și clarinetistul Emil Vișenescu. Aproape douăzeci de tineri au cântat lucrări de Debussy, Xenakis, Telemann, Vanhal, Mendelssohn, Honnegger realizând adevărate călătorii sonore prin secole de muzică, prin stiluri și epoci. După părerea mea s-a evidențiat flautistul Ștefan Diaconu, care a prezentat o convingătoare versiune a lucrării Syrinx de Claude Debussy.
Astăzi, joi, 1 august, va avea loc concertul claselor de percuție și orgă, la biserica fortificată din Cisnădie. Vineri, 2 august, în Cisnădioara la Alfelhaus va avea loc un spectacol al cursanților de la jazz și dans contemporan, pentru ca sâmbătă de la ora 19, în cetatea Râșnov, să-și dea întâlnire formațiile Telemaque din Franța, Musique Nouvelles din Belgia și ICon Arts din România, grupate alternativ sub baghetele dirijorale ale lui Raoul Lay și Jean Paul Dessy sub titulatura European Contemporary Orchestra.
Vor fi prezentate lucrări de Ted Hearne, Pierre-Adrien Charpy, Martjin Padding, Francois Narboni, Liviu Dănceanu și Adrian Iorgulescu.