Arhivă : Cronici Înapoi

Orchestra Națională Radio la Balcic

Publicat: luni, 29 Iulie 2013 , ora 10.51

La mare, pe faleză, în aer liber, între două hoteluri, sub privirile a 500 de spectatori-turiști, Orchestra Națională Radio a susținut sâmbătă, 27 iulie 2013, un concert integral Mozart. În fața scenei, aproximativ 300 de scaune, toate ocupate. Pe faleză, turiștii în șort, cu prosoape și saltele de plajă, se opresc să asculte. La balcoanele celor două hoteluri, alți spectatori. Își scot scaunele și urmăresc concertul. Boxele îl trimit pe Mozart până în largul mării. Orchestra din România îl aduce în inimile melomanilor. La etajul întâi, un turist din Scoția, jos, turiști din diverse colțuri ale lumii.


- "E foarte frumos să dai întâlnire muzicii și turiștilor în mijlocul verii, în Balcic" spune o bulgăroaică venită din Sofia.

- E minunat. E o ambianță foarte plăcută. E frumos să asculți muzica așa. O orchestră live, în aer liber", e de părere o turistă din Ucraina.

- "Este senzațional. Eu știam despre concertul și am venit special de la București. Sunt un mare fan" spune Ana Maria, jurist, din România.

Nu există terasă, în care să nu fie câte o siluetă care ascultă. În fața scenei, oamenii stau compact. În lobby-ul unuia dintre hoteluri, canapelele sunt pline.

Pe una dintre ele, actorul Sebastian Papaiani, pentru prima dată la Balcic:

"M-a mirat concertul. Chiar vroiam să discutăm despre el. Este un fapt bun care se întâmplă, este un lucru care lumea nu-l cere, dar atunci când îl vede, când aude manifestația asta vine către, eu n-am mai găsit un loc, n-a mai fost un scaun liber și e ceva nou."

Îi privesc pe oameni cum respiră muzică și mă întreb ce părere ar fi avut regina Maria de un astfel de concert.

Îmi răspunde violonistul Gabriel Croitoru:

"Cred că una foarte bună. Sper că i-ar fi plăcut, de altfel sunt convins, având în vedere că știm cu toții că era artistă. Aici sunt foarte multe amintiri, să zicem, românești. Inițiativele acestea care aduc muzica în mijlocul lumii nu sunt decât inițiative foarte, foarte bune și care nu fac decât să atragă spectatorii în sălile noastre de concerte."

Festivalul Balchik Classic Days continuă pe malul alb al Mării Negre, așa cum este denumit orășelul Balcic, datorită stâncilor din calcar, care îl înconjoară, până pe 3 august.


Adina Dragomir