Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul și Academia ICon Art 2012

Publicat: luni, 6 August 2012 , ora 16.31
Timp de două săptămâni am fost martorul unui eveniment impresionant, atât din punct de vedere organizatoric, cât și din punct de vedere artistic.


Cursuri

De pe 22 iulie s-a desfășurat la Sibiu și în împrejurimile acestui centru cultural, ediția a X-a a Festivalului ICon Art și a Academiei ICon Art, la care în acest an au participat peste 100 de cursanți din America, Europa și Asia.

A fost un ritm de muncă intens, în care de dimineața până seara, tineri talentați au urmărit să se dezvolte sub supravegherea unor maeștri ca percuționistul Mircea Ardeleanu, violoncelistul Adrian Mantu, violonistul Ladislau Csendes, dirijorii Gheorghe Costin și Gabriel Bebeșelea, clarinetistul Emil Vișenescu, jazz-iștii, Luiza Zan, Mircea Tiberian, Chris Dahlgren.


Concerte

Organizatorii, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și XCS Music ne-au delectat cu 13 concerte, cu tematici diverse. În ultimele zile am asistat la mai multe manifestări muzicale interesante. Impresionant a fost concertul Academiei Icon Art, de la Biserica fortificată din Biertan, un loc superb, în care muzicile lui Mozart și Beethoven au avut rezonanțe speciale. La Teatrul Gong din Sibiu a fost concertul claselor de jazz, în care senzația serii a fost apropierea unui instrument ca viola da gamba, de free jazz, protagonist, americanul Chris Dahlgren, care a evoluat alături de Mircea Tiberian și de mai mulți studenți foarte talentați.

Concertul final al claselor de interpretare muzicală a avut loc într-un al spațiu special, în Bazilica în stil romanic fortificat din Cisnădioara, care datează din a doua jumătate a secolului al XII-lea și care la orizont era străjuită de munții Făgăraș. În acest loc binecuvântat a avut loc festivitatea de acordare a diplomelor de participare la cea de-a X-a ediție a Academiei ICon Art.

Ultimul concert al festivalului a fost găzduit de Sala Thalia a Filarmonici din Sibiu. Orchestra Academiei a surprins din nou prin nivelul la care a ajuns după doar zece zile de lucru sub conducerea dirijorului Gheorghe Costin: un ansamblu alcătuit din foarte tineri muzicieni care a impresionat publicul prin construcții sonore, logice în realitate, omogenitate. Programul a cuprins două opusuri mozartiene, Serenada în re major și Concertul pentru clarinet și orchestră, solist excepționalul Emil Vișenescu, Simfonia I de Beethoven, și o piesă a câștigătorului concursului de compoziție ICon Art ediția a IX-a, Dan Bariu, intitulată "Dans oșenesc".

Sebastian Crăciun