Arhivă : Cronici Înapoi

Viv'arte la Brașov

Publicat: luni, 6 August 2012 , ora 16.21
Trăiască arta: acestea au fost cuvintele de ordine, sâmbătă, 4 august 2012, la Brașov, asta cel puțin dacă ne luăm după traducerea titlului "Viv'Arte", pe care l-a purtat suita de evenimente cuprinse între 1-5 august, care au culminat cu concertul transmis din Biserica Neagră în Piața Sfatului.


Care a fost scopul?

S-au împlinit 60 de ani de când diverse generații de organiști ai bisericii, simbol al Brașovului, susțin vara concerte de orgă. Din acest motiv, membrii Asociației Forum Arte s-au gândit la o manifestare unică pentru a marca acest eveniment. L-au invitat pe cunoscutul jurnalist cultural Cătălin Ștefănescu pentru a fi ghidul publicului pe parcursul unei plimbări prin istoria instrumentelor cu claviatură: spineta, virginalul, fortepiano-ul, pianul și bineînțeles, orga.

Muzicienii care au adus la viață aceste instrumente au fost Hans Eckart Schlandt, Corina Ibănescu, Valentin Mureșanu, pe care poate îl știți din cadrul "Zilelor Lipatti", Paul Cristian și Steffen Schlandt.


În esență a fost vorba de o celebrare a patrimoniului și tradiției

Aceste instrumente cu o vechime variabilă au fost restaurate și provin din diferite colecții. Cert este că ne-a oferit ocazia de a ne da seama cum sunau la origine diverse piese renascentiste și baroce. Vedeta instrumentelor a fost, fără îndoială, orga Buchholz, construită în 1839, care și astăzi răsună la fel de armonios și al cărei mecanism ne-a fost explicat pe îndelete de Steffen Schlandt. Este un instrument deosebit de puternic, care se păstrează în forma originală și care atrage neîncetat organiști către vechiul Kronstadt. Chiar așa este, Eckart Schlandt, cel care organizează stagiunile estivale de muzică de orgă de mai bine de patru decenii, a declarat într-un interviu că muzicienii care concertează aici nu vin atât de dragul onorariilor, cât mai ales pentru plăcerea de a cânta pe orga Buchholz.


In memoriam Mihaela Ursuleasa

Aș vrea să amintesc și de momentul In memoriam Mihaela Ursuleasa căreia Corina Ibănescu și Valentin Mureșanu i-au dedicat prima parte din Suita Dolly. Nu putea fi uitată pianista brașoveană care s-a format aici și care și-a găsit un sfârșit prematur. A trăit exact cât Dinu Lipatti, 33 de ani. A fost o apariție meteorică, dar pe care nu o vom uita niciodată. Aș adăuga că evenimentul de sâmbătă seara a avut un succes impresionant. Nu am văzut niciodată atâta lume în Piața Sfatului. Mii de oameni au venit și au asistat la acest eveniment, iar în chip de concluzie aș evoca vorbele unui domn aflat în apropierea mea, care la final a spus, citez: "Mi-am încărcat bateriile pentru o săptămână întreagă".

Petra Gherasim