Arhivă : Cronici Înapoi

A început Olimpiada culturală - Londra 2012

Publicat: vineri, 22 Iunie 2012 , ora 14.01
Peste 25.000 de artiști din toate cele 204 țări participante la Jocurile Olimpice vor transforma Marea Britanie în centrul cultural al lumii pentru următoarele 12 săptămâni. Fie că e vorba de teatru, de cinema, de artă contemporană sau de muzică, vor exista evenimente pe toate gusturile.

Festivalul 2012 a debutat în 21 iunie cu mai multe evenimente organizate în întreaga țară. Printre acestea și un concert în Scoția al Orchestrei Simon Bolivar din Venezuela. În total, în week-end-ul care urmează vor avea loc peste 130 de evenimente culturale, punctul principal de atracție urmând să fie seria de concerte organizate de BBC sub numele de "Hackney Week-end".

Cu 25.00 de artiști implicați și cu peste 10 milioane de bilete gratuite puse la dispoziție spectatorilor pentru a putea vedea toate formele de artă, e imposibil să amintești doar câteva evenimente care merită văzute. Doar dacă îți place muzica pop avem un spectacol pus în scenă pe Tamisa, unde se vor aloca 160.000 de bilete gratuite și unde vor fi prezenți muzicieni din toate țările participante la Jocurile Olimpice, inclusiv din România, spune directoarea Olimpiadei culturale, Ruth Mackenzie. În cadrul proiectului "BT River of Music", în luna iulie, timp de două zile, peste 1500 de artiști, de pe toate continentele, vor cânta pe șase scene amplasate de-a lungul Tamisei. Printre ei și saxofoniștii români Lucian Naghi și Nicolas Simion.

"Am organizat în urmă cu câțiva ani, cu ocazia jubileului de aur al reginei un proiect care a implicat cinci scene și artiști din întreg Commonwealth-ul și ne-am gândit că am putea extinde acel proiect la nivel global. Toate țările participante la Jocurile Olimpice vor fi reprezentate. Este o ocazie pentru artiștii talenați, dar mai puțin cunoscuți, de a arăta întregii lumi de ce sunt capabili" mi-a spus Claire Whittaker , una dintre coordonatoarele proiectului.

Festivalul 2012 îi va costa pe organizatori circa 55 de milioane de lire sterline, o sumă care a fost criticată de adepții austerității, pe timp de criză. Directoarea Olimpiadei culturale, Ruth Mackenzie, consideră însă că pentru un astfel de eveniment care are loc o singură dată în viață, suma cheltuită reprezintă o investiție minoră.

Dan Vasiliu - corespondent Radio România la Londra