Arhivă : Cronici Înapoi

Cronică - Stagiunea de marți seara

Publicat: miercuri, 25 Aprilie 2012 , ora 12.07

O tânără violonistă - elevă în clasa a IX-a la Liceul de muzică "George Enescu" din București la clasa profesoarei Mihaela Tomescu - a fost protagonista episodului din 24 aprilie 2012 al Stagiunii de marți seara de la Sala mică a Ateneului Român. Maria Alexandra Bobeico, acompaniată la pian de Clementina Ristea-Ciucu a propus pe afiș un program destul de consistent și variat, care prefigura un recital ambițios al unei artiste dornice de afirmare.

Violonista Alexandra Bobeico a început să fie remarcată încă din anul 2005, la numai 8 ani, când a participat pentru prima dată la un concurs național. De atunci, a obținut peste 30 de premii, cele mai importante fiind cele câștigate la concursurile "Paul Constantinescu", "Remember Enescu" și "Victor Giuleanu".


Creații demne de repertoriul oricărui mare violonist

Recitalul de marți seară a început cu Sonata în do minor BWV 1017 de Johann Sebastian Bach. Deși văditele emoții ale tinerei violoniste au afectat claritatea și echilibrul impuse de partitură, a fost o interpretare bună din punct de vedere tehnic. A urmat Sonata în mi minor KV 304 de Mozart, în care stăpânirea interioară a violonistei a dat naștere unui sunet din ce în ce mai exact.

Probabil mult mai apropiată de repertoriul romantic, Alexandra Bobeico a reușit în a doua parte a recitalului să își dezvăluie numeroase calități: un sunet puternic, o tehnică perfectă a staccato-ului, dezinvoltură în pasajele de virtuozitate. Toate acestea le-am putut constata în Variațiunile op. 15 de Henryk Wieniawski, Sonata în La major de César Franck și piesa "La capricieuse" op. 17 de Edward Elgar.

Maria Alexandra Bobeico a interpretat remarcabil creații demne de repertoriul oricărui mare violonist, trezind și entuziasmul publicului prezent în Sala mică a Ateneului Român.

Dan Ghineraru