Arhivă : Cronici Înapoi

Cvartetul 'Ad Libitum' - un nou început, cu Alexandru Tomescu la primul pupitru

Publicat: luni, 20 Februarie 2012 , ora 16.13
Vineri, 17 februarie, a concertat la Sala Radio Cvartetul Ad Libitum în noua sa componență, ce îl are la vioara I pe Alexandru Tomescu, solist-concertist al Formațiilor Muzicale Radio. Recitalul a fost prefațat de o conferință de presă, în Centrul de Presă "Eugen Preda", la sediul Radio România.

Iată câteva dintre ideile transmise:


Liliana Staicu, Director artistic al Formațiilor Muzicale Radio și Redactor-șef al postului Radio România Muzical:

«Mă bucur nespus că prima apariție a Cvartetului "Ad Libitum" în această nouă componență are loc aici, la Sala Radio. Îi cunosc pe prietenii noștri de la Ad Libitum de foarte mulți ani, le-am urmărit cu mare atenție aparițiile extrem de rare în București. Mi-aș dori ca cel puțin de acum înainte să fie prezenți pe scena muzicală bucureșteană mult mai des, pentru că eu consider că ceea ce au ei de oferit este cu adevărat extraordinar.»


Alexandru Tomescu, vorbind despre fostul prim-violonist Ad Libitum:

«M-am alăturat Cvartetului Ad Libitum în urma unui incident tragic. Violonistul Adrian Berescu a murit într-un accident în vara trecută. Este important de amintit că acest concert, la fel ca și cel de la Iași, este dedicat memoriei lui Adrian. În același timp, nu cred că vom putea cânta vreodată un concert în care să nu ne gândim la Adrian. Tocmai pentru a păstra vie memoria lui Adrian Berescu, ne-am gândit că ar fi un mare păcat ca o asemenea valoare muzicală construită cu trudă, cu sute și mii de ore de muncă timp de douăzeci și trei de ani, să dispară. Cvartetul Ad Libitum este un cvartet în plină afirmare, în plină maturitate și cred că de acum înainte veți auzi mult mai des despre noi.»

Consemnări de Ioana Marghita


La recitalul de vineri a asistat și criticul muzical Anca Florea:

«După foarte multă vreme, am reascultat la Sala Radio Cvartetul Ad Libitum, cunoscut și apreciat de un sfert de secol, recompensat cu premii de prestigiu în străinătate. L-am urmărit din nou acum într-o nouă formulă, cu Alexandru Tomescu la vioara I, înlocuindu-l pe cel care a deținut acest post și care, din păcate, anul trecut, a încetat din viață într-un teribil accident. În această formulă am apreciat faptul că au reușit să relaționeze, să sune omogen și fluent în partituri solicitante de Haydn, Beethoven și Sibelius. Am remarcat, desigur, tehnica performantă a fiecăruia dintre cei patru instrumentiști, dar, să fiu sinceră, m-a frapat lipsa unei diferențieri stilistice reale. Aș fi vrut o expresivitate mult mai pronunțată, o paletă coloristică mai diversă. Într-un cuvânt, aș fi așteptat o interpretare așa cum cere un asemenea cvartet de nivel, aș spune, internațional. Culmea este că bisul oferit în memoria celui dispărut a fost absolut impresionant - Humoresca de Dvorak sunând superb din toate punctele de vedere, așa încât publicul - foarte numeros, de altfel - a observat că Ad Libitum poate cânta și minunat.

Să sperăm că în turneul pe care îl va efectua sau în revenirile sale la București va reuși să imprime și celorlalte partituri acea încărcătură expresivă pe care am remarcat-o și am aplaudat-o în acea Humorescă.»