Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara la Ateneu

Publicat: miercuri, 11 Ianuarie 2012 , ora 14.00

Primul recital al anului 2012 propus de către Stagiunea de marți seara, desfășurată în Sala mică a Ateneului Român, a oferit publicului șansa întâlnirii cu tânărul violonist german de origine română Ștefan Tarara. Impresionanta sa carte de vizită recomanda acest recital drept un eveniment de excepție. Publicul bucureștean s-a conformat, astfel încât Sala mică a Ateneului a fost arhiplină.


Un talent manifestat precoce

Ștefan Tarara a devenit cunoscut datorită talentului său precoce; la numai 10 ani a debutat ca solist, în Concertul nr.2 de Wieniawski, iar de atunci apare în această calitate alături de orchestre importante ale Germaniei dar și din alte țări, printre care și România. În prezent studiază cu reputatul violonist Zakhar Bron la Conservatorul din Manheim, iar premiile internaționale se adaugă constant odată cu trecerea timpului.


Program cu cele mai dificile creații pentru vioară

În recitalul de marți, 10 ianuarie, a concentrat câteva dintre cele mai dificile creații din întreaga literatură a viorii: Ciaccona de Bach, Sonata a 2-a de George Enescu, piesa Clar de lună de Claude Debussy și rapsodia Tzigane de Maurice Ravel. Față de programul anunțat inițial, Ștefan Tarara a mai oferit publicului și Ciaccona de Bela Bartok - o piesă pe care puțini violoniști o pot aborda cu succes.

Întreg recitalul a fost o demonstrație de virtuozitate, cu multe momente de excepție care au cucerit publicul. Am remarcat, de asemenea, și contribuția eficientă a pianistei Verona Maier.

Ștefan Tarara și-a confirmat marți seară cartea de vizită impresionantă; este un violonist care emană o forță deosebită, iar siguranța apariției scenice demonstrează o experiență greu de egalat la vârsta de 25 de ani.

Dan Ghineraru