Arhivă : Cronici Înapoi

Concert aniversar Marta Paladi

Publicat: vineri, 14 Ianuarie 2011 , ora 11.03
Marta Paladi este una dintre cele mai reprezentative profesoare de pian al sistemului preuniversitar. Doamna este dascăl de peste 55 de ani, din clasa domniei sale au pornit pe calea muzicii pianiști cu cariere semnificative, nume mari, cu rezonanță, mulți dintre ei având cariere importante și ca profesori. Marta Paladi este un om dintre cei rari, cu un discernământ didactic ce poate fi caracterizat doar prin superlative, constantă în rezultate, plină de harul de a potența cât se poate de mult pe toți cei pe care îi îndrumă. Este definitiv prinsă în dulcea capcană a intelectualului adevărat, speță din ce în ce mai rară și cu atât mai mult de neprețuit.

În seara de 11 ianuarie 2011, la Ateneul Român, Doamna Marta Paladi a fost sărbătorită cu ocazia împlinirii unei vârste semnificative, pe care o poartă cu distincție și tinerețe spirituală de rasă.

Au complotat pentru aceast festival al recunoștinței și prețuirii atât familia: Ani Paladi, nora, profesoară de violoncel și directoare a Școlii generale de muzică "Iosif Sava" din București, nepoata, Alexandra Paladi, violonistă, soțul, Maestrul Radu Paladi, compozitor dintre cei mai remarcabili ai școlii românești contemporane, cât și discipolii din diferitele generații: Viniciu Moroianu, Valentina Sandu-Dediu, Alexandra Brucher, Mihai Măniceanu. Pe scena Ateneului au pășit și extraordinarul tânăr violoncelist Andrei Ioniță, elev al lui Ani Paladi, copil de suflet al familiei Paladi, precum și corul "Danielescu" din Ploiești, condus de Valentin Gruescu.

Programul a fost conceput în funcție de "slăbiciunile" muzicale ale Doamnei. Aceasta are o deosebită atracție către Constantin Silvestri, Franz Schubert, Robert Schumann, Johannes Brahms, Orlando di Lasso și evident Radu Paladi, atracție motivată și prin lucrările de muzicologie pe care le-a semnat de-a lungul anilor.

Sala splendidă a Ateneului a fost plină de prietenii Doamnei, care i-au dăruit aplauze și flori, așa cum se cuvine într-un astfel de moment. Dar mai cu seamă, doamna Marta Paladi a primit atât de rara floare a recunoștinței! Seara ce i-a fost dedicată a adus în ochii sărbătoritei, dar și ai multora dintre noi, lacrimi ale beatitudinii!

La mulți-mulți ani cu sănătate, iubită Doamnă Marta Paladi!

Ecaterina Stan