Arhivă : Cronici Înapoi

Lang Lang și Orchestra Simfonică din Philadelphia la The Light Cinema

Publicat: marți, 25 Octombrie 2011 , ora 11.01

Prin intermediul Cristinei Comandașu aflăm că Ziua Liszt ne-a făcut pe noi cei de aici să ne simțim ancorați și mai mult într-un spațiu al întregii lumi muzicale.


Iată, în rândurile de mai jos, relatarea telefonică a colegei noastre, după evenimentul la care a participat:

«Astăzi, 23 octombrie 2011, am asistat la un eveniment care mie mi s-a părut cu totul special. Am aflat de el din studiile noastre începând cu ziua de ieri, pentru că astăzi la The Light Cinema din București s-a proiectat live - au anunțat organizatorii - un concert susținut de Lang Lang în compania Orchestrei Simfonice din Philadelphia, dirijată de Charles Dutois. De fapt nu a fost live, în sensul că exact când se cânta în America se cânta și la București. Concertul a fost înregistrat sâmbătă, 22 octombrie, când s-au împlinit 200 de ani de la nașterea lui Franz Liszt.


Premieră la nivel mondial

Este prima dată când unui solist instrumentist i se dedică un spectacol care este transmis în direct în cinematografe în sistem HD, și nu mai puțin de 150 de cinematografe din întreaga lume - America, Europa și Asia - au preluat acest eveniment. Trebuie să spunem că Lang Lang, celebrul pianist chinez care acum are 29 de ani și este numit în presa internațională un superstar a dedicat anul acesta o parte din preocupările sale unui nou CD - se numește Liszt, My piano hero. Ceea ce am văzut astăzi după amiază, de fapt a cuprins o înregistrare în prima parte a unui recital al tânărului pianist susținut în 25 iulie 2011, la Londra, numai cu lucrări solo, iar festivalul era Festivalul iTunes - iată că iTunes nu doar vinde muzică, ci creează și festivaluri mai nou. Am intrat apoi efectiv în ceea ce a fost de fapt un pseudodirect și să ascultăm în interpretarea Orchestrei Simfonice din Philadelphia, dirijată de Charles Dutois, Rapsodia ungară numărul 2, cunoscută tuturor din desenele animate, urmată apoi de un absolut senzațional concert nr. 1 pentru pian și orchestră de Franz Liszt. Ceea ce vreau să spun este că acest Lang Lang - iubit de unii, poate hulit de alții, cu adevărat o supervedetă însă - face pentru muzica clasică foarte mult bine, este un ambasador fantastic pentru cei din generația tânără.

Chiar și concertmaistrul Orchestrei Simfonice din Philadelphia, intervievat de realizatorii americani, susținea acest lucru - că Lang Lang aduce public tânăr în sală, ceea ce este extraordinar. Lang Lang reușește să creeze spectacol, este ceva miraculos numai să-l asculți. La un moment dat l-am ascultat în sală cu ochii închiși - cel puțin ceea ce se transmitea din festivalul iTunes era cu foarte multă imagine, dacă pot să mă exprim așa, cu o grămadă de ecrane puse în spatele scenei pe care se proiectau diferite imagini foarte colorate -, dar Lang Lang merită să fie văzut pentru că el însuși ca pianist creează un spectacol extraordinar și transmite atât de multă sensibilitate și forță în discursul său nu numai auditiv, ci și vizual.


Lang Lang - un Liszt contemporan

Consider că aceasta a fost o ocazie absolut extraordinară, în primul rând pentru promovarea lui Franz Liszt, care, sigur toată lumea muzicală sau melomanii cunosc faptul că s-au scurs 200 de ani de la nașterea sa, dar nu sunt foarte sigură că publicul larg știe lucrul acesta. Iată că Lang Lang vine cu acest proiect global, reușește să-l transforme pe Franz Liszt într-o veritabilă vedetă a anului 2011 și chiar mă gândeam că dacă Franz Liszt însuși s-ar reîncarna într-o personalitate contemporană, probabil că ar fi ceva foarte apropiat de Lang Lang.

Ar mai fi ceva interesant de spus, sigur, în primul rând că CD-ul acesta cu muzică de Liszt, ultimul a lui Lang Lang este disponibil de la Casa Sony, că filmul pe care lumea l-a văzut la The Light Cinema, înregistrat la Londra în iulie va fi disponibil și pe DVD.


Și un motiv de mândrie pentru români

Aș vrea însă să mai atrag atenția asupra unui ultim lucru, faptul că uitându-mă astăzi pe site-ul Orchestrei Simfonice din Philadelphia nu mică mi-a fost mirarea să văd că tot ieri, dar dimineață - concertul lui Lang Lang a având loc seara - a avut loc un concert al aceleiași binecunoscute orchestre, una dintre primele cinci orchestre americane, cea din Philadelphia deci, dirijată de un român al nostru, Cristian Măcelaru care este dirijorul asistent al lui Charles Dutoit, dirijorul principal al acestei orchestre. Iată și pentru noi cei de aici, de la București, un motiv de mândrie că un român plecat la 17 ani, care acum are 31 de ani, stabilit în Philadelphia, dirijează o orchestră atât de faimoasă.»

Iată că Liszt este omagiat și dincolo de Atlantic.