Arhivă : Cronici Înapoi

Spectacol de dansuri ucrainene și poloneze la Muzeul Țăranului Român

Publicat: joi, 14 Iulie 2011 , ora 13.19

Muzeul Țăranului Român și-a obișnuit deja publicul cu evenimente atractive, inedite, pline de culoare. Și miercuri, 13 iulie 2011, instituția a găzduit un spectacol de dansuri folclorice, expoziții de carte și publicații, în cadrul Zilei Culturii Ucrainene. Organizat de Uniunea Ucrainenilor din România, în colaborare cu Uniunea Polonezilor din România și Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, evenimentul a adus în fața publicului două formații renumite în Polonia.

Ansamblul "Ceremoș" condus de Vladimir Deneka a oferit dansuri tradiționale ucrainene - kolomeika, huțulca, verhovynka, îmbinate ingenios cu elemente de teatru umoristice. Iar grupul "Lany" de la Universitatea Științelor Naturii din Poznan, pregătit de Zenon Musiał, un ansamblu care are în repertoriu dansuri din toate regiunile Poloniei și care a susținut spectacole în peste 30 de țări ale lumii, a prezentat ieri seară, între altele, polka și krakowiak, dar și câteva melodii populare poloneze. A fost plăcut de urmărit contrastul între vivacitatea și energia dansurilor ucrainene și eleganța celor poloneze, influențate de tradiția coregrafică germană, având însă în comun filonul slav.

De asemenea, cei prezenți la spectacol au admirat în egală măsură frumusețea costumelor celor două formații, viu colorate, profesionalismul și structura dinamică în care cei peste 50 de artiști au înlănțuit dansurile.

Larisa Clempuș