Arhivă : Cronici Înapoi

Sfârșit de stagiune la Filarmonica George Enescu

Publicat: miercuri, 6 Iulie 2011 , ora 10.13

Filarmonica George Enescu a pus punct stagiunii 2010-2011, la finele săptămânii trecute. Acest an concertistic a adus, ca de obicei, pe scena Ateneului personalități și titluri importante ale muzicii. Nici finalul nu a făcut excepție și a propus o lucrare grandioasă - Requiem-ul pentru soliști, cor și orchestră, de Giuseppe Verdi.

Un alt argument care să susțină importanța evenimentului a fost prezența lui Christian Badea la pupitrul dirijoral. Soliștii serii au fost soprana Irina Iordăchescu, mezzosoprana Sidonia Nica, tenorul Giuseppe Varano și basul Riccardo Ferrari. Însoțiți de orchestra și corul filarmonicii, aceștia au dat viață capodoperei verdiene, în fața unei săli arhipline.

De la primele și până la ultimele sunete, spectacolul a fost unul complet. Muzicienii au urmărit, în primul rând, corectitudinea interpretării și evidențierea melodiilor. Realizarea puternicelor contraste dinamico-ritmice ne-au adus în minte ceva din dramatismul operelor lui Verdi. Astfel, de la tensiunea teribilă a unui Dies Irae, la pacea Agnus Dei-ului și chiar bucuria și speranța insuflate de Sanctus, publicul a fost expus unei combinații emoționale unice.

Sensibilitatea interpretării și forța cu care dirijorul Christian Badea a condus numărul impresionant de muzicieni au fost punctele cheie ale concertului. Reacția audienței a fost una pe măsură, aplauzele entuziaste au umplut întreg Ateneul și au purtat cu ele bucuria muzicii.

Astfel s-a încheiat stagiunea 2010-2011 a Filarmonicii George Enescu. Așteptăm să vedem ce evenimente pregătește această instituție în următoarea perioadă.

Radu Mihalache