Arhivă : Cronici Înapoi

Medalion Theodor Rogalski la Muzeul George Enescu

Publicat: miercuri, 13 Aprilie 2011 , ora 13.29

Recital-premieră

Cu ocazia împlinirii a 110 ani de la nașterea compozitorului Theodor Rogalski, în seara de luni, 11 aprilie 2011, a avut loc la Muzeul Național George Enescu din București un recital dedicat memoriei acestuia. De organizarea și prezentarea acestui eveniment s-a ocupat chiar nepotul muzicianului, percuționistul Alexandru Rogalski.

Muzicienii care l-au omagiat prin puterea sunetelor au fost membrii Cvartetului Chromatic, format din violonistele Alexandra Andreescu, Cristina Cojocaru, violista Mihaela Tuță și violoncelista Emeșe Achim. De asemenea, au evoluat ca invitați pianista Liana Mareș și violoncelistul Mladen Spasinovici.

Lucrări de influență folclorică și… nu numai

Manifestarea propusă a constituit o premieră, aceasta însemnând, conform organizatorilor, primul recital cameral dedicat în exclusivitate lui Theodor Rogalski. Lucrările ce au deschis seara, Prelude și Vielle chanson și Nocturne, au oferit ascultătorilor o ușoară adiere de neoimpresionism. Apoi, ușor, ușor, ne-am îndreptat spre spiritul spațiului autohton, prin creații precum Balada pentru pian și vioară și Dansul domnișoarei Capsali. După aceste piese de influență folclorică au urmat alte lucrări ce poartă amprenta muzicii culte occidentale. Este vorba despre Suita pentru violoncel și pian, suită din care au fost prezentate doar două părți, cea dintâi - Preludiu - și cea de-a treia - Finale și despre Fruhlingsnacht, lucrări ce poartă pecetea anilor de tinerețe. A urmat apoi La Chef, o piesă plină de energie, o adevărată încântare pentru public, aceasta fiind reluată în finalul recitatului. Ultima creație propusă a fost Cvartetul pentru coarde în fa major, lucrare ce în 1926 a fost distinsă cu premiul I la Concursul de compoziție George Enescu.

In memoriam

Recitalul ce s-a desfășurat în 11 aprilie, în Salonul de Muzică al Palatului Cantacuzino face parte dintr-o campanie mai amplă pe care familia Rogalski o poartă pentru readucerea în atenție a muzicii compozitorului amintit. Astfel, prin strădania acesteia, noi și noi generații de muzicieni vor putea lua contact cu creația lui Theodor Rogalski.


Radu Mihalache