Arhivă : Cronici Înapoi

Jazz & more la Institutul Cultural Român din Viena

Publicat: luni, 11 Aprilie 2011 , ora 13.56

Romanian Jazz & More a fost motto-ul sub care Institutul Cultural Român din Viena a invitat, între 2007 și 2009, peste 100 de muzicieni de jazz, români și austrieci, pentru a cânta împreună o dată pe lună într-o seară de vineri. Acele întâlniri febrile cunoscute drept Friday Night Fever și-au câștigat un public la dorința căruia sesiunile se reiau în primăvara 2011, promițând regularitate. Primul concert a avut loc vineri, 8 aprilie 2011, cu participarea lui Adrian Neagu (pian), Andreas Böther (saxofon), Johannes Strasser (bas) și Mario Gonzi (baterie).

Pasiune și experiență

Pe cei patru instrumentiști îi recomandă pasiunea cu care cântă și experiența, despre care aflăm câte ceva citindu-le biografiile. Adrian Neagu s-a născut la Sighișoara în 1953 și vă este poate cunoscut, pentru că în anii '70 a fost pianistul orchestrei de estradă a Radiodifuziunii. În 1980 s-a stabilit în Germania, plecând apoi spre Statele Unite, unde a continuat să cânte, să învețe și să predea jazz, printre altele în calitate de docent la Universitatea din Montana (Montana State University) și la Fachhochschule Köln, unde predă din 2001 pian și jazz. Saxofonistul german Andreas Böther, basistul Johannes Strasser și percuționistul Mario Gonzi, cei doi din urmă născuți în Austria Superioară respectiv la Viena, au studiat la Hamburg și în capitala Austriei, au colaborat cu artiști și oameni de teatru renumiți, în sfârșit, au trăit și au cântat pentru o vreme în America, patria jazzului.

Energia care captivează

I-am ascultat în 8 aprilie 2011 cântând împreună cu o virtuozitate impresionantă. În sala nu foarte mare de la ICR, sunetul și energia pe care le-au transmis au captivat ascultători de vârste foarte diferite, de toate vârstele de fapt, care i-au urmărit și aplaudat copios. Probabil că și următoarele sesiuni vor atrage vechi simpatizanți, vor câștiga poate alții noi - captivantă se anunță și noua ediție a festivalului de jazz Hot Romania, ce va avea loc la Viena, la începutul lunii mai 2011.


Haiganuș Preda-Schimek