Arhivă : Cronici Înapoi

Soprana Adina Nițescu - în turneu în Japonia

Publicat: marți, 15 Martie 2011 , ora 14.23

În 13 martie 2011 a avut loc, la Tokyo, premiera spectacolului Tosca de Giacomo Puccini, prezentat în cadrul unui turneu pe care artiștii Teatrului Maggio Musicale Fiorentino îl susțin cu ocazia împlinirii a 150 de ani de când s-a format Republica Italiană. La pupitrul dirijoral s-a aflat Zubin Mehta, iar rolul titular a fost interpretat de soprana Adina Nițescu, cea care ne-a vorbit despre reperele spectacolului, dar și despre felul cum a afectat cutremurul din Japonia aceste reprezentații:

«Aici, în Japonia, situația este critică pentru că lumea intră în panică. Mulți colegi ai mei au început să părăsească țara și, desigur, soliștii sunt greu de înlocuit în Japonia. Din fericire premiera a avut loc pe 13 martie și a fost foarte mișcător pentru că sala a fost plină. Noi ne-am gândit că poate, după aceste evenimente îngrozitoare din nordul Japoniei, oamenii nu vor mai veni la spectacol. Nu ne așteptam la un asemenea comportament din partea lor, dar a fost extraordinar de frumos și o atmosferă nemaipomenită. Ne-au impresionat japonezii.

Turneul pe care îl efectuează "Maggio Musicale" va continua în China, Ungaria, iar Tosca este programată până în 20 martie. Din distribuție mai fac parte tenorul Marco Berti (Mario Cavaradossi), baritonul Roberto de Candia și basul Ruggero Raimondi.

Colaborarea cu dirijorul Zubin Mehta este extraordinară. Muzica este la un nivel foarte înalt. Dirijorul lucrează foarte meticulos cu artiștii, corul, orchestra și, cu adevărat, ajută cântăreții.

Regia este semnată de Mario Pontiggia, care, din păcate, nu poate fi cu noi pentru că a avut premieră cu Norma în Europa. Este o regie foarte frumoasă, conservatoare, iar scenografia este impunătoare.»

Larisa Clempuș