Arhivă : Cronici Înapoi

Fiesta flamenco, la Sala ArCuB

Publicat: luni, 28 Februarie 2011 , ora 15.49

Timbrul vocii umane, sunetul chitarei și ritmurile specifice Peninsulei Iberice s-au întâlnit într-un spectacol inedit, ce a încheiat seria manifestărilor muzicale din cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului Flamenco clasic și noile genuri, organizat de Institutul "Cervantes" din București și Ambasada Spaniei în țara noastră. Prezentat în Sala "ArCuB", în 26 și 27 februarie 2011, spectacolul a reprezentat o adevărată fiesta flamenco, oferită de șapte tineri originari din Jerez de la Frontera - oraș situat la jumătatea distanței dintre Oceanul Atlantic și sudul Munților Andaluziei.

Soniquete - proiect social

Soniquete este numele unui grup înființat în anul 2007 în cadrul unui proiect social dedicat tinerilor din cartierele sărace ale orașului Jerez. Pentru ei, flamenco-ul s-a transformat, dintr-un gen de muzică și dans, într-un stil de viață. Spectacolul susținut în Sala "ArCuB" de tinerii gitani - doi chitariști și cinci soliști vocali, dintre care unul realizează secțiunea ritmică în cadrul grupului - a reprezentat un prilej pentru a descoperi elemente specifice culturilor hispanică și islamică, într-o demonstrație plină de entuziasm și pasiune. Soniquete îmbină cântecul vocal-instrumental cu influențe din muzica pop, cu pași de dans și mișcări realizate din încheieturile mâinilor, subliniind ritmul prin bătăi din palme.

O varietate de ipostaze artistice

De la cântece tradiționale spaniole - Trilla și Solea, cântate fără acompaniament instrumental, până la melodii dansante - Tango și Malagueña și piese în care membrii grupului cântă despre suferință, dragoste, petreceri și chiar... ciocolată, Soniquete se transpun într-o varietate de ipostaze artistice. Totodată, alternanța momentelor solistice cu cele de grup - caracteristică muzicii gitane - și frecvența momentelor improvizatorice impresionează publicul prin intensitatea trăirii, fără îndoială una dintre principalele atribute ale artei flamenco.


Alexandra Cebuc