Arhivă : Cronici Înapoi

'Rebecca' la București

Publicat: miercuri, 16 Februarie 2011 , ora 15.50

Sâmbătă, 19 februarie 2011 vă invit să ascultați Radio România Muzical, la ora 19,00, căci timp de o oră vom fi împreună cu Levay Szilveszter, muzicianul care, la finalul săptămânii 7-13 februarie  2011 a fost oaspetele Teatrului Național de Operetă "Ion Dacian". Cunoscutul teatru va pune în curând în scenă Rebecca, muzicalul lui Levay pe un libret de Michael Kunze, după romanul scris de Daphne du Maurier și transformat în film de Alfred Hitchcock. Montarea este cea a Teatrului de Operetă din Budapesta, a regizorului Beress Attila.

Cine este Levay Szilveszter?

....o persoană mai mult decât captivantă. A scris la 30 de ani celebrul șlagăr Fly Robin Fly, pentru care a primit premiul Grammy. A colaborat cu vedete ale muzicii ușoare, cu Udo Jürgens, cu Elton John, Donna Summer și mulți alții. A stat apoi 20 de ani la Hollywood și a scris muzică de film. Scarface, Airwolf, Bambi, Cobra sunt doar câteva titluri dintre cele care rezonează și aici în România.

Levay a trecut de la muzica de film la muzical. Împreună cu textierul și libretistul Michael Kunze, a semnat celebra Elisabeth, muzicalul despre Împărăteasa Sissi a Austriei, precum și Mozart!, dedicat evident lui Wolfgang Amadeus. Duo-ul Levay-Kunze este categoric o firmă dintre cele mai celebre în breasla făcătorilor de muzical ai lumii contemporane.

Mărturii

Iată ce mi-a declarat carismaticul muzician despre zecile de interpreți care s-au prezentat la selecția pentru Rebecca:

«Am fost rugat să vin la București, să particip și eu la casting, la audierea celor care doresc să fie interpreți în Rebecca. Am avut parte de o surpriză minunată, uriașă, pentru că eu speram că voi găsi artiști buni aici, dar nici nu am visat că va fi un nivel extraordinar! Așadar sunt foarte fericit că am găsit aici, în București, o calitate vocală uriașă. Îi respect pe acești artiști, care au învățat cele mai grele piese din Rebecca, din muzica mea, câte două, trei arii din fiecare rol, dar nu au cântat stresați, agitați, ci cu tot sufletul. Sunt foarte recunoscător și, repet: am tot respectul pentru ei. Începând cu mijlocul lunii martie vor începe repetițiile cu dirijorul Berecki Attila, repetiții pentru care pregătirile sunt deja în curs.»

Până la premiera de la Teatrul Național de Operetă Ion Dacian, nu ar fi rău să (re)citiți romanul lui Daphne du Maurier sau, de ce nu, să vedeți filmul lui Hitchcock. Veți fi astfel foarte bine pregătiți pentru impactul Rebeccăi… la București!


Ecaterina Stan