Arhivă : Cronici Înapoi

Expoziție Puccini la Centrul Cultural Italian 'Vito Grasso'

Publicat: joi, 10 Februarie 2011 , ora 14.59

Expoziția prezentată la Centrul Cultural Italian a fost gândită în așa manieră încât să reflecte relația dintre Puccini și orașul său natal, Lucca, aflat în regiunea Toscana. Înainte de toate însă, țin să ofer câteva detalii "administrative": veți putea vizita această expoziție până în data de 20 februarie 2011, iar intrarea este liberă.

Puccini a crescut alături de cele cinci surori ale sale și de încă un frate în acest oraș în care și-a descoperit pentru prima dată veleitățile muzicale. Veți avea ocazia, pe parcursul vizitei dumneavoastră, să treceți pe lângă mai multe panouri cu documente inedite, ce, prin natura lor, au jalonat într-o măsură mai mare sau mai mică existența marelui compozitor. De pildă, pe primul panou veți vedea actul de botez al viitorului compozitor, pe altul veți găsi un act în care se atestă înscrierea lui în primul an la Școala de Muzică din orașul natal. Fotografii inedite, scrisori, pe care mărturisesc că nu le-am putut descifra din cauza scrisului destul de ilizibil. Acest lucru nu a răpit însă deloc din savoarea experienței. Pentru un moment aproape că am avut senzația că aud scârțâitul nervos al peniței ghidată pe foaie de mâna grăbită a lui Puccini.

Pe panourile care urmează, apar imagini cu premierele operelor pucciniene și cu reprezentațiile oferite la Teatro del Giglio. Poate că existența unui fir călăuzitor care să facă legătura între panourile respective ar face vizita mai puțin impersonală. Poate că localitatea Lucca are un merit mai mare decât acela de a-i servi drept loc de naștere marelui compozitor. Până la urmă imaginile de atunci și de acum ale orașului trădează o atmosferă boemă, încărcată de un șarm aparte.

Petra Gherasim