Arhivă : Cronici Înapoi

Recital Nora Hapca

Publicat: miercuri, 17 Noiembrie 2010 , ora 18.19

Stagiunea de marți seara la Ateneul Român ne-a prilejuit în 16 noiembrie 2010 o reîntâlnire cu violonista Nora Hapca, în prezent masterand la Hochschule für Musik din Köln. Acolo se perfecționează cu reputata profesoară Mihaela Martin, dar în formarea ei un rol important l-au avut pedagogi de talia Corneliei Bronzetti (la Universitatea Națională de Muzică din București) și de prestigiul Mihaelei Tomescu (la Liceul de muzică "George Enescu" din București).

Violonista în vârstă de 24 de ani și pianistul Sergej Filioglo au prezentat un program amplu, complex ca extindere stilistică și solicitant ca realizare artistică: Sonata nr. 4 op.23 în la minor de Ludwig van Beethoven, Sonata de Claude Debussy, Sonata nr.2 op.6 în fa minor de George Enescu și Rapsodia "Tzigane" de Maurice Ravel.

Calitățile tinerei interprete au vizat în primul rând velocitatea sonoră, gradată atent într-o paletă largă de nuanțe și culori. Multe momente frumoase, reușite s-au succedat în parcurgerea acestor capodopere, grație unei lucidități aparte de care dispune Nora Hapca. Probabil că în următoarea etapă ea va reuși să se desprindă de chingile constructive ale textului muzical și să pășească cu adevărat în sfera artisticului. Ascultându-i recitalul se poate estima că această perspectivă nu este prea îndepărtată.

Impecabil în postura de slujitor al muzicii de cameră, pianistul Sergej Filioglo, născut în Republica Moldova în 1976, s-a dovedit un profund și experimentat cunoscător al celor trei sonate din program. Intuiția, inteligența și talentul de care dispune cu atâta generozitate ne-au captat interesul în mod deosebit.


Monica Cengher