Arhivă : Cronici Înapoi

Capodopere ale muzicii de cameră la Ateneul Român

Publicat: marți, 17 August 2010 , ora 12.50

În seara de 11 august 2010, sub cupola Ateneului a fost bine. A fost bine pentru că două capodopere ale muzicii de cameră, Cvartetul cu pian op. 47 de Robert Schumann și Cvintetul cu pian op. 114, “Păstrăvul”, de Franz Schubert au adus o altfel de căldură în sufletele noastre.

De altfel, Ateneul a știut să fie o gazdă bună și să ofere prin intermediul marmurii splendide răcoarea despre care vorbim, o așteptăm și nu vine. Cine au fost intepreții?

Pentru a 11-a oară, Marin Cazacu organizează la Sinaia Festivalul “Enescu și muzica lumii”. Majoritatea interpreților au fost cei care vor fi și la Sinaia, fie că se ocupă de tinerii muzicieni din Orchestra Națională de Tineret sau Orchestra “Sinfonietta junior”, fie sunt invitați să susțină recitaluri.

Pianistele Maruxa Llorente și Steluța Radu, violonistul Bogdan Zvorișteanu, violiștii Cristian Ifrim, Marius Nichiteanu, violoncelistul Marin Cazacu și contrabasistul Săndel Smărăndescu au fost acei artiști cunoscuți nu numai pe teritoriul românesc, ci și pe cel internațional pentru măiestria cu care cântă, dar și pentru măiestria cu care se ocupă de tânăra generație.

Recitalul a avut un public generos, un public alcătuit în muzicieni, un public care a știut să ofere aplauze pentru aceste absolut senzaționale opusuri de Schumann și Schubert. Le dorim în continuare maeștrilor succes în instruirea tinerilor de la Sinaia, unde se întâmplă evenimente importante pentru muzica României din viitor, pentru muzica europeană a viitorului. Acolo cresc marii intepreți ai zilei de mâine.
Ecaterina Stan