Arhivă : Cronici Înapoi

Deschiderea Stagiunii de Muzică veche

Publicat: luni, 15 Februarie 2010 , ora 10.21
În seara zilei de 12 februarie 2010 a avut loc în Sala Bizantină a Cercului Militar Național deschiderea primei ediții a Stagiunii de Muzică Veche din Capitală. Aceasta vine, au declarat organizatorii, ca o urmare firească a Festivalului de Muzică Veche și a celorlalte manifestări de profil și are ca menire umplerea unui gol din viața culturală românească.

Într-adevăr, publicul care apreciază muzica veche se mărește și acest lucru a fost demonstrat și vineri, 12 februarie.

Amfitrion a fost istoricul Neagu Djuvara, care ne-a încântat cu primele sale amintiri legate de muzică, legate de mama sa – Tinca Grădișteanu – care terminase Conservatorul și alți membri ai familiei care fuseseră muzicanți. În orice caz, concluzia la care a ajuns a fost că deși în tinerețe îi plăcea foarte tare Wagner, acum este convins că perfecțiunea poate fi regăsită în muzica lui și Bach și în cea a lui Mozart.

În cadrul primului concert al Stagiunii am putut asculta două motete de Johann Sebastian Bach – „Jesu, Meine Freude” și „Lobet der Herrn, alle Heiden”. Interpreți au fost membrii cvintetului vocal Cantemus, și anume sopranele Raluca Enea, Dana Caraman, Haricleea Marica – alto, tenorul Florian Costea și Bogdan Tudor – bas. La clavecin a fost Irina Năstase.

Concertul a fost concis și plăcut, lăsându-ne deja în așteptarea următorului concert din cadrul Stagiunii, care va avea loc pe 26 februarie 2010.
Andra Ivănescu