Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara

Publicat: miercuri, 5 Mai 2010 , ora 15.22

Seara zilei de 4 mai 2010 de la Sala Mică a Ateneului Român s-a anunțat încă de la început una deosebită, prin numărul mare de spectatori, care s-a grăbit să ocupe locurile în sală. Tânărul pianist Mihai Ritivoiu a susținut un recital cuprinzând Concertul italian BWV 971 de Johann Sebastian Bach, Sonata op.57 în fa minor "Appassionata" de Ludwig van Beethoven, Preludiu, Coral și Fugă de César Franck și «L'isle joyeuse» de Claude Debussy, apoi împreună cu invitații săi: Alexandru Mălaimare - vioară, Liliana Mitulescu - violă și Alexandra Potângă - violoncel, Cvartetul cu pian în la minor de Gustav Mahler.

Mihai Ritivoiu studiază pianul la Liceul de muzică "George Enescu", în ultimul an, sub îndrumarea profesoarei Gabriela Enășescu. De asemenea, a luat parte la cursuri de măiestrie ale unor pianiști și pedagogi, precum Dmitri Bashkirov (în cadrul Academiei de Vară de la Salzburg, Austria, 2007), Viniciu Moroianu și Gabriel Amiraș. Pianistul a câștigat premiul I la concursurile internaționale "Jeunesses Musicales" (București 2006), "Maryse Chélian" (Hyères, Franța - 2003), premiul I și premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei sonate clasice (olimpiada națională de muzică - Arad - 2006), premiul II la concursul internațional de la San Sebastian (Spania - 2005) și "Carl Filtsch" (Sibiu, 2002), premiul I și Premiul CMF la Concursul muzical al Franței (Paris, 2002).

Tânărul pianist Mihai Ritivoiu a susținut recitaluri la Sibiu - Sala Thalia, la Muzeul "George Enescu" din București, iar în 2007 a fost solist al Orchestrei "Lyceum Strings" pe scena Ateneului Român. A participat la emisiunea "Muzicieni de azi, muzicieni de mâine…" de la Radio România Cultural în 2002, 2003, 2005 și 2006.

Pasionat de compoziție, din 2006, tânărul muzician studiază compoziția și armonia cu profesorul Valentin Petculescu.

În prezent, este bursier al programului SoNoRo - Interferențe 2008.

Recitalul tânărului pianist Mihai Ritivoiu de la Sala mică a Ateneului Român a adus în atenția publicului un artist dornic să se exprime. Un artist ce posedă o tehnică solidă, muzicalitate, siguranță și forță, care, odată cu acumularea experienței, vor completa personalitatea sa artistică. Împreună cu cei trei invitați, a interpretat Cvartetul cu pian de Gustav Mahler, astfel că publicul a avut parte și de alte momente foarte frumoase. Acest lucru ne motivează să sperăm că viitorul va fi favorabil și încurajator pentru tinerele talente, pe care, iată, avem prilejul să le urmărim pe scena Sălii mici a Ateneului român, în cadrul Stagiunii de marți seara...

Adriana Nițu