Arhivă : Cronici Înapoi

Tempo rubato - o expoziție semnată Lena Vieru Conta

Publicat: vineri, 19 Martie 2010 , ora 12.41
Dacă aseară aș fi trecut în mod întâmplător pe lângă vitrina expoziției, cu siguranță că aș fi fost curioasă să descopăr cine este autorul tabloului expus care anunța un vernisaj; am intrat în holul Hotelului Hilton "în cunoștință de cauză", pentru că numele Lena Vieru Conta nu este cunoscut doar în lumea muzicală, ci și în domeniul artelor plastice. Intitulată Tempo rubato - expoziția s-a desfășurat în acorduri de jazz de la pianul la care se afla Alexandru Burcă.

Conștientă probabil de statutul de "Ianus" al artistului, pianista Lena Vieru Conta a sugerat, prin intermediul unor tehnici moderne precum grafica și colajul, faptul că indiferent de limbajul pe care îl alege, artistul are capacitatea de a opri timpul în loc. Contemplarea naturii sau a peisajului citadin pe timp de noapte au reprezentat principalele surse de inspirație ale artistei și aș îndrăzni să spun că unele lucrări mi-au amintit de "imaginile duble" ale lui Salvador Dalí, chiar dacă într-o viziune diferită.

De la dantelă, până la mătase și lână - materiale pictate manual - colajele au fost admirate de un public numeros, în care i-am remarcat pe compozitorii Maia Ciobanu, Octavian Nemescu și Nicolae Coman. Și poate că acea "Sită a timpului" din muzica lui Anatol Vieru se regăsește și în arta fiicei sale, în ipostaza de Tempo rubato, în care Timpul apare ca un liant între Muzică și Arta plastică.


Poate fi muzica transpusă într-un alt limbaj decât cel sonor? Iată ce ne-a declarat Lena Vieru Conta:

«Sunt multe feluri în care muzica poate fi redată prin limbajul artelor plastice, însă nu cred că eu fac acest lucru. Pur și simplu fac în paralel două lucruri și mă manifest prin intermediul lor așa cum știu eu. Nu aș spune că cele două arte se "oglindesc" una în alta; dar există, bineînțeles, o sinestezie. Am mai avut o astfel de expoziție în septembrie 2007, cu lucrări mai mari, realizate direct pe material textil, iar acum am revenit cu colaje și desene făcute direct în culoare. Am mai expus lucrări și în străinătate - acesta nu este în niciun caz debutul meu ca artist plastic. Nu aș putea spune că prefer colajul altor tehnici. Cred, pur și simplu, că aceasta este o etapă a activității mele - poate că o să dureze, poate că nu: am mai făcut pictură în ulei, mai ales portrete, pictură textilă, decorativă și natură moartă. Nu știu exact ce voi face mai departe.»


Expoziția pianistei Lena Vieru Conta poate fi vizitată până pe 14 aprilie.

Alexandra Cebuc