Arhivă : Cronici Înapoi

Orfeu la Teatrul Bulandra

Publicat: duminică, 8 Februarie 2009 , ora 12.25
Pentru cine este cât de cât la curent cu actualitatea culturala româneasca, premiera spectacolului Orfeu la Teatrul Bulandra în octombrie 2008, programata în timpul Festivalului Uniunii Teatrelor Europene, a fost un eveniment.
Am gasit cu greu bilete si iata-ma aseara la Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra, pentru a vedea un spectacol despre care am auzit vorbindu-se deja foarte mult. Eram deja incitata de titlul spectacolului - Orfeu, o noua versiune de Adrian Enescu pe teme de Gluck si, bineînteles, de regia semnata Alexandru Darie, de participarea live a Corului Acustic condus de Daniel Jinga si a Orchestrei Metropolitane de Camera, dirijate de Tiberiu Soare, alaturi de cântareti de opera.

Si am asistat nu la un spectacol de teatru, ci la unul de opera - lucrarea lui Adrian Enescu este în fapt o opera contemporana, ce urmareste libretul operei lui Gluck si câteva dintre schemele muzicale de acolo, ca si câteva teme celebre, însa este o lucrare originala, interpretata la un nivel de invidiat. În distributia din 8 februarie au aparut contratenorul Adrian George Popescu - Orfeu, soprana Raluca Oprea - Euridice si Claudia Deleanu - Amor.

Am vrut sa va vorbesc voua, ascultatorilor Radio România Muzical despre Orfeu, pentru ca mi se pare un exemplu unic de în peisajul românesc de spectacol total - teatru, opera, multimedia, un spectacol clasic si totusi, extrem de modern, care revalorizeaza ideea de teatru cântat, deschizând portile unui alt mod de a gândi opera în România. Sigur, câteva dintre ideile din spatele spectacolului le veti regasi expuse În universul muzicii cu... Alexandru Darie, emisiunea pe care o puteti asculta în fiecare sâmbata a lunii februarie, însa, daca aveti ocazia, nu ocoliti acest spectacol ce cu siguranta va va da mult de gândit.
Cristina Comandasu