Arhivă : Cronici Înapoi

Inaugurarea unei noi stagiuni

Publicat: luni, 26 Octombrie 2009 , ora 12.12
Biblioteca Metropolitana Bucuresti a gazduit 26 octombrie 2009 Inaugurarea Stagiunii Camerale a Uniunii Interpretilor, Coregrafilor si Criticilor Muzicali din România. Proiectul initiat de soprana Mirela Zafiri are la baza ideea de memorie culturala, prin readucerea în prim-plan a unor artisti deja consacrati, dar si promovarea unor tinere talente din domeniul muzicii si al artei, în general.

În prima parte a fost prezentat proiectul acestei prime stagiuni, care se va desfasura în prima zi de luni a fiecarei luni, începând cu ora 17.00, în Sala "Mircea Eliade" a Bibliotecii Metropolitane. Au vorbit, printre altii, soprana Mirela Zafiri, Vasile Donose - presedintele Uniunii, Miltiade Nenoiu - vicepresedinte, Costin Tuchila, Gheorghe Palcu si Doru Popovici. Stagiunea se deruleaza între 26 octombrie 2009 si 28 iunie 2010, cuprinzând recitaluri, portrete componistice, expozitii sau auditii discografice.

Cea de-a doua parte a cuprins lansarea a doua CD-uri de muzica româneasca, în interpretarea Mirelei Zafiri si a pianistei Ana Maria Ciornei. Primul dintre acestea prezinta o versiune pentru soprana a celor Sapte cântece de George Enescu pe versuri de Clement Marot. Un eveniment aparte este imprimarea pe CD, în premiera, a unor lieduri de Mihail Jora: Patru cântece op.16 pe versuri de Tudor Arghezi (datând din 1936), precum si doua cicluri de Cinci cântece pe versuri de Mariana Dumitrescu, op. 31 si 40 (compuse în 1950 si, respectiv, 1959).

Urmatoarea întâlnire, precum si primul recital din cadrul stagiunii, desfasurata sub titulatura Dupa-amiaza unui interpret vor avea loc pe 30 noiembrie 2009, cu un medalion Dumitru Capoianu - 80 de ani si o expozitie cu documente apartinând compozitorului.
Andreea Chiselev