Arhivă : Cronici Înapoi

Primul concert în noua sala Radio

Publicat: vineri, 30 Octombrie 2009 , ora 18.52
Vineri, 30 octombrie 2009, a avut loc la sediul Radio România un concert de gala prilejuit de Ziua Organizatiei Natiunilor Unite - zi ce semnifica sarbatorirea intrarii în vigoare a Cartei Natiunilor Unite, valabila din 24 octombrie 1945, si de inaugurarea Studioului "Mihail Jora", dupa renovare.

Orchestra Nationala Radio a concertat sub bagheta dirijorala a lui Horia Andreescu. În prima parte a programului am putut asculta o lucrare în prima auditie absoluta. Este vorba despre a doua suita din baletul "320 de pisici negre" de Lucian Zbarcea, bazat pe romanul politist al scriitoarei Rodica Ojog Brasoveanu. O lucrare nu de mari dimensiuni, spectaculoasa si deloc lipsita de simtul umorului, potrivita evenimentului. În continuare am putut asculta Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra "Imperialul" de Ludwig van Beethoven, în interpretarea de o matura sensibilitate a Danei Borsan. În partea a doua, înca o lucrare arhicunoscuta - Tablouri dintr-o expozitie de Musorgski-Ravel. Un sfârsit la fel de spectaculos si de cinematografic ca si începutul concertului.

O lasam sa traga concluziile pe doamna Maria Toghina -Presedinte Director General la Radio România:

"Este o mare bucurie pentru mine sa revad Sala Radio plina. Acest lucru desigur ca a creat o oarecare emotie pentru ca dupa ce timp de 2 luni de zile s-a lucrat foarte intens pentru ca sala de concerte sa-si primeasca iar spectatorii, ne întrebam cum va fi cu acustica, cum ne vom descurca, dar totul a sunat impecabil. Spectatorii ne-au adresat felicitari, specialistii lauda prestatia Orchestrei Nationale Radio, a dirijorului Horia Andreescu si a Danei Borsan. Nu am decât motive sa fiu fericita ca iata în perioada în care se aniverseaza 50 de ani de la deschiderea Salii de concerte Radio am reusit sa renovam aceasta sala de concerte unica în România, fiind cel mai mare studio de înregistrari cu public.

Desigur, astept cu nerabdare revenirea orgii si concertul prin care o vom inaugura, asa încât nu pot decât sa ma gândesc la proiectele de viitor si ca parca ar mai fi câteva lucruri de facut prin sala de concert, dar speram ca le vom face pe toate la timp."
Andra Ivanescu