Arhivă : Cronici Înapoi

In memoriam Dinu Lipatti

Publicat: miercuri, 2 Decembrie 2009 , ora 17.57
La sediul Muzeului National "George Enescu" din Bucuresti a avut loc în seara de 2 decembrie 2009 un eveniment prilejuit de comemorarea a 59 de ani de la moartea celebrului pianist si compozitor Dinu Lipatti. În deschidere a fost vernisata expozitia intitulata Laureati ai Premiului National de Compozitie "George Enescu" -Dinu Lipatti, expozitie realizata de muzeograful Cristina Andrei. Consultant artistic a fost muzicolog Olga Grigorescu, care a si vorbit despre personalitatea marelui interpret. Ne-a fost prezentat si un alt tip de document decât cele expuse în Aula Palatului Cantacuzino pâna pe 18 decembrie 2009, si anume înregistrarea unui interviu istoric cu Dinu Lipatti -difuzat de Radio Geneva în 1950.

A urmat lansarea cartii Dinu Lipatti - Creatia pentru pian solo semnata de pianistul si profesorul Viniciu Moroianu, volum care acopera aproape în întregime acest segment al creatiei compozitorului. Singura exceptie este Fantezia op. 8 -lucrare careia Viniciu Moroianu îi va dedica un volum special, având subtitlul Un tezaur de gândire componistica.

La final, Viniciu Moroianu a sustinut un recital cu lucrari semnate de Johann Sebastian Bach, George Enescu si, desigur, Dinu Lipatti. Interpretarea a fost una de o intensitate deosebita si a relevat înca o data afinitatea pianistului pentru lucrari de o dificultate tehnica destul de mare, care sunt în acelasi timp spectaculoase.

Evenimentul a fost o reusita, readucând în atentia publicului personalitatea marelui interpret si compozitor care a fost Dinu Lipatti.
Andra Ivanescu