Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu mezzosoprana Judit Kutasi

Publicat: luni, 26 Februarie 2024 , ora 10.20

Mezzosoprana Judit Kutasi va fi "Preziosilla" în premiera unei noi montări a spectacolului "Forța destinului" de Giuseppe Verdi, reprezentație ce va avea loc astăzi, 26 februarie, la Opera "Metropolitan" din New York. Despre debutul său pe scena newyorkeză ne oferă mai multe detalii muziciana română într-un dialog purtat cu colega noastră, Luminița Arvunescu. Judit Kutasi va mai evolua în cadrul aceluiași spectacol și luna viitoare, pe 1, 4, 9, 12 și 16 martie.

Judit Kutasi, ai fost Cel mai bun artist liric pe anul 2023, desemnată de către Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România, la Gala Premiilor Musicrit, dar aș spune că și anul 2024 te distinge dintre restul artiștilor români. Așa că încep interviul nostru adresându-ți, din start, cele mai entuziaste felicitări știind că simplul fapt că ai ajuns pe afișul unui teatru ca Teatrul Metropolitan din New York este deja o izbândă.

Mulțumesc mult de tot! Da, este o onoare să fiu aici în teatru și să pot să cânt pe această scenă a unui teatru extraordinar, cu așa o dragoste pentru a face muzică.


În plus, tocmai a fost anunțată stagiunea viitoare, din care am aflat cu foarte multă bucurie că vei reveni la MET cu unul dintre rolurile reprezentative pentru repertoriul de mezzosoprană. Amneris, nu?

Da, voi face Amneris în sezonul 2024-2025 la Metropolitan Opera. Este o producție nouă. Sunt foarte, foarte fericită pentru că este unul dintre rolurile reprezentative pentru mine și unul dintre rolurile mele preferate.


Mă gândesc că, în condițiile astea, emoțiile debutului tău la MET ar fi trebuit să dispară. Sau mă înșel. Ele sunt?

Bineînțeles că sunt tot timpul emoții, dar sunt emoții constructive pentru că am avut o perioadă de repetiții în care am reușit să așezăm tot ce trebuie așezat din punct de vedere regizoral, muzical... dar sunt tot timpul emoții, bineînțeles, pentru că e un teatru nou. Metropolitan Opera este unul dintre cele mai cunoscute teatre din lume. Dar sunt emoții constructive și abia aștept să pășesc pe scenă și să împărtășesc muzica și sufletul cu publicul de aici, din New York.


Absolut toți artiștii cu care am vorbit până acum despre MET au spus că atmosfera și condițiile de lucru sunt cu totul speciale acolo. Care este părerea ta? Cum te-a primit pe tine MET-ul?

La mine a fost o situație mai deosebită pentru că am avut doar două săptămâni de repetiții, când, normal, pentru o producție nouă sunt între 4 și 6 săptămâni. A fost, așa, un roller coaster pentru mine, pentru că din prima zi, cum am aterizat, am intrat direct pe scena teatrului și am avut repetiție cu pianul, de regie.

Este o atmosferă extraordinară de lucru. Toată lumea vrea să iasă foarte, foarte bine spectacolul. Toți vor să ajute. E, într-adevăr, o atmosferă foarte frumoasă și relaxată, dar, în același timp, cu emoții.


Pentru toată lumea, nu?

Da, bineînțeles, pentru că este o producție nouă.


Chiar și pentru Yannick Nezet-Seguin? Chiar și pentru el?

Cred că da, nu știu, dar este pentru prima oară când dirijează "Forța destinului". Mă gândesc că are și el un pic de emoții.


Cum ai lucrat cu el?

Totul depinde de a ne cunoaște, de a-l cunoaște eu pe el și el să mă cunoască pe mine ca și artist și cântăreț și să pot eu să spun ce am nevoie și el să-mi spună ce are el nevoie din punct de vedere al orchestrei, intrărilor, auftakt ș.a.m.d.

Până acum... o colaborare extraordinară. Suntem profesioniști și deja știm. Muzica e scrisă în partitură și, în momentul în care cântăm și executăm partitura așa cum este scrisă, vorbele sunt de prisos. Sunt doar emoțiile și acea legătură emoțională, sentimentală și muzicală dintre un cântăreț și un dirijor.


Care este părerea ta? Cum crezi că va fi primit acest spectacol de premieră de către publicul new yorkez? Va rupe sala sau nu?

Noi tot timpul avem această speranță. Dar, da, eu cred că este o distribuție extraordinară. Am niște colegi extraordinari, cu voci superbe.


Soprana norvegiană Lise Davidsen, tenorul american, new yorkez chiar, Brian Jagde, Igor Golovatenko... o distribuție armonioasă din punctul de vedere al vârstei.

E prima oară când cânt cu ei într-un spectacol și cred că este extraordinar că suntem toți cam de aceeași vârstă, cu multă experiență, și cred că va ieși un spectacol foarte frumos.


Spectacolul din 9 martie va fi, de altfel, transmis în direct atât video, în cinematografe, cât și audio, chiar și la posturile noastre, Radio România Muzical și Radio România Cultural. Vom fi, deci, alături de tine pe 9 martie.

Mulțumesc.


Iar acum, pentru spectacolul din 26 februarie, de premieră, nu vom sta decât cu pumnii strânși pentru tine în mod special.

Mulțumesc mult de tot. Abia aștept spectacolul din 9 martie. Suntem foarte fericiți că va fi dat live hd în cinematografe și audio și mă bucur că este și în România.

Interviu realizat de Luminița Arvunescu