Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Ciprian Teodorașcu

Publicat: joi, 7 Decembrie 2023 , ora 14.36

Vineri, 8 decembrie, la Sala Radio se va desfășura o gală aniversară imaginată de Centrul de Proiecte Culturale și Evenimente Radio România în parteneriat cu Centrul de Excelență al Universității Naționale de Muzică București. Intitulat "Callas 100", evenimentul va fi susținut de Orchestra Națională Radio în fruntea căreia se va afla Ciprian Teodorașcu, care ne-a oferit mai multe detalii într-un dialog purtat cu Ioana Țintea.

Domnule Ciprian Teodorașcu, vineri 8 decembrie, pe scena Sălii Radio va fi o adevărată sărbătoare a vocilor în concertul dedicat celor 100 de ani de la nașterea sopranei Maria Callas. Din perspectiva dumneavoastră de dirijor de operă, cum descrieți importanța personalității acestei mari artiste în evoluția spectacolului de operă?

Nu-mi imaginez ce aș putea să spun eu despre Maria Callas. Sunt atâția oameni care au cunoscut-o, atâția oameni care au văzut-o atâția oameni care au aplaudat-o, au admirat-o, au adorat-o. Este evident poate, cea mai importantă cântăreață de operă, cel puțin din secolul XX. Este o creatoare de școală, este o creatoare de tehnică, mai presus de toate, o interpretă, o artistă uriașă. N-am cuvinte să spun mai multe decât s-au spus despre Maria Callas. Sunt onorat că pot să fiu și eu martor la această aniversare a 100 de ani de la nașterea ei și mă bucur că pot să trăiesc alături de cei de pe scenă, - de orchestră, de cor, de soliști - momentele pe care ea ni le-a lăsat în interpretările ei extraordinare. Suntem bucuroși că în 8 decembrie 2023, la 100 de ani de la nașterea Mariei Callas îi aducem un omagiu celei care a fost diva, "soprana assoluta", pentru că, evident este o artistă uriașă și merită toată recunoștința și aplauzele noastre.


Care au fost criteriile pe baza cărora au fost selectați soliștii ce se vor afla în prim-plan? Cine sunt aceștia?

Sunt voci de viitor, sunt tinere speranțe ale scenei lirice românești, sunt tineri care deja unii dintre ei fac carieră și afară, cântă, sunt premiați la concursuri, sunt studenți, absolvenți ai unor masterclass-uri cu mari interpreți. Sunt tineri pe care mi-aș dori să îi am în viitor sub bagheta mea, să-i conduc, să-i îndrum, să împărtășim împreună experiențe din lumea operei și nu numai. Îmi pun speranța că publicul va aprecia cu adevărat valoarea lor și bineînțeles, ei să demonstreze că merită să fie pe această scenă.


Prevedeți cariere internaționale pentru vreunul dintre ei?

Îmi doresc pentru toți. Sunt tineri pasionați, trăiesc într-o lume în care au foarte multe posbilități, sunt voci valabile, sunt voci bune, sunt voci care se pot dezvolta. Îmi pun toată speranța ca ei să ajungă să cânte pe marile scene ale lumii.


În context universal, cum priviți școala românească de canto în prezent, având în vedere că de-a lungul timpului a dat multe voci valoroase?

Mi-ați pus o întrebare grea. Nu sunt eu cel mai îndreptățit să vorbesc. Eu sunt cel care prea produsul finit. Singurul lucru pe care pot să vi-l spun este că sunt foarte mulți tineri talentați. Din păcate, unii se pierd pe drum. Nu-mi dau seama - pentru că nu cunosc fenomenul din interior - de ce se pierd anumite voci. În decursul carierei am fost martor al unor situații triste, în care un student în anul întâi, a venit, a dat o audiție la operă, am fost extraordinar de încântați, entuziasmați, am vrut să-l angajăm într-o formă sau alta, să îl apropiem de operă și din păcate s-a pierdut pe drum. Nu-mi dau seama de ce. Din păcate există și asemenea cazuri. Dar peste tot există speranță, iar aceasta o dau cei care vin cu un bagaj generos de cunoștințe acumulate în Conservator, care pot să susțină un rol, care înțeleg ce cântă, care au o dicție foarte bună, care urmăresc și construiesc muzica pe care o interpretează, rolul pe care îl joacă. Acești oameni îmi dau speranță. Pe ei îi aplaudăm noi, cei din public.


Interviu realizat de Ioana Țintea