Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Gabriel Croitoru

Publicat: marți, 7 Noiembrie 2023 , ora 14.00

Turneul "Vioara lui Enescu la sate" se desfășoară în perioada 8-21 noiembrie 2023.

Domnule Gabriel Croitoru este a doua ediție în care fiica dumneavoastră Simina Croitoru vi se alătură în Turneul Vioara lui Enescu la sate. Pe lângă muzică, aduceți la sate două viori ce au o strânsă legătură cu figura lui George Enescu. Este vorba de vioara Guarneri și instrumentul Paul Kaul. Care este specificul acestor două instrumente?

Publicul meloman s-a familiarizat deja cu caracteristicile, să le spunem așa, ale viorii Guarneri, supranumită "Catedrala", ea fiind cunoscută pentru sonoritatea sa foarte amplă în registrul grav. Cealaltă vioară, pe care va cânta Simina în acest turneu este una dintre cele trei viori făcute de Paul Kaul la începutul secolului al XX-lea pentru maestrul George Enescu. În privința caracteristicilor, aș putea spune că au fost construite special pentru mâinile maestrului, în sensul că au o dimensiune aparte și sunt, deci, foarte greu de stăpânit. Lăsând la o parte sonoritatea lor foarte amplă, cele trei instrumente sunt greu de cântat, pentru că, nu-i așa, distanțele sunt cu totul altele decât pe o vioară normală.


Itinerarul cuprinde șase localități din țară și înțeleg că programul depinde de spațiul în care au loc recitalurile.

Așa este. Deoarece la sate, din experiențele anilor anteriori, am constatat că este complicat să găsim un pian la îndemână, am gândit această ediție ca pentru sate. Așadar vom avea doar cele două viori pe scenă și acolo evident că programul va fi diferit decât cel în care ni se va alătura, ca de obicei, pianistul Horia Mihail, în sălile de concert de la cele câteva orașe pe care le avem în itinerarul acestei ediții. În programul pregătit pentru orașe avem Suită de Moritz Moszkowski, Ländler de Carl Kämmerer, un Trio de Weber, Hubert Bauersachs - Liebeslied, Nicolas Louis - Fantaisie brillante; deci avem lucrări noi pe care sunt convins că publicul le va aprecia așa cum și noi ne-am străduit să le găsim, vă spun sincer. Repertoriul pentru două viori și pian este, de fapt, foarte limitat și, ca să nu ne învârtim în cerc, încercăm ca în fiecare an să găsim măcar o lucrare nouă, dacă nu mai multe. Anul acesta, cu excepția suitei de Moszkowski, întregul program este nou.


Cum a fost receptat turneul în anii trecuți?

Au fost locuri în care ne-am bucurat de aprecieri din partea tuturor, pornind de la oficialii locali și până la public, dar și alte locuri în care, să zicem, organizarea la nivel local a lăsat de dorit; și aici, fără să ne ascundem după vorbe, depinde întotdeauna de cei care fac legea în localitatea respectivă, primarul, profesorul, preotul ș.a.m.d., care au adus, sigur, în unele locuri, multă lume la concert. Ei mărturiseau că nu s-au mai întâlnit cu genul nostru muzical. O bună parte dintre ei ne-au propus să revenim ca să mai aibă ocazia să asculte acest tip de muzică, pentru că altfel, într-o sală de concert le-ar fi foarte greu să ajungă. Eu cred că acesta este scopul acestui turneu până la urmă, să tragem de partea muzicii de calitate cât mai multă lume.


Doriți să adresați o invitație publicului?

Aș vrea să rog pe cât mai multă lume să participe la genul acesta de manifestări culturale, pentru că până la urmă trebuie să fii la curent cu ceea ce se întâmplă în jurul tău din punct de vedere cultural. Poate să îți placă sau poate să nu îți placă, dar numai asistând la aceste evenimente poți ști dacă data viitoare vei dori să mergi. Am avut ocazia la un moment dat ocazia, mi-aduc cu plăcere aminte, să discut cu un preot dintr-o localitate rurală. Pe atunci eram cu Horia acolo, iar preotul ne spune: "Dumneavoastră sunteți ca Arhanghelii Mihail și Gavriil, să mai veniți, că vă așteptăm cu drag!" Mi s-a părut o alăturare foarte frumoasă.

Ana Sireteanu