Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Festivalul George Enescu 2023. Interviu cu dirijorul Santtu-Matias Rouvali

Publicat: sâmbătă, 9 Septembrie 2023 , ora 9.30


Dirijor principal al Orchestrei Philharmonia, muzicianul scandinav va conduce în 9 septembrie, la Sala Palatului, Orchestra Simfonică din Goteborg. În program sunt incluse lucrări de Lili Boulanger, Ludwig van Beethoven și Igor Stravinski.


Reveniți în Festivalul Enescu cu Orchestra Simfonică din Goteborg. Vă amintiți prima întâlnire cu Festivalul Enescu și muzica lui Enescu?

Da, a fost fantastic când am venit pentru prima dată în România. Am fost impresionat de oraș... ansamblul londonez a fost minunat, de asemenea mi-a plăcut foarte mult și sala (Sala Palaltului) în care am cântat.


Sunteți familiarizat cu lucrările lui George Enescu?

Da, lucrările lui Enescu sunt foarte bune, îmi plac foarte mult. A fost prima dată când am interpretat Enescu și chiar mi-a plăcut. Muzica lui Enescu mi se pare foarte dificilă pentru orchestră, dar acest lucru este bun, este provocator. Enescu are propriul lui stil, compozițiile sale pentru orchestră sunt inedite, de aceea mi se pare foarte interesant.


Cum vi s-a părut publicul prezent în sală?

Publicul a fost entuziasmat! Românii chiar iubesc muzica lor... de acasă, ceea ce mi se pare un lucru bun.


De obicei, muzicienii includ în programele lor o lucrare de Enescu. Programul pe care îl interpretați în 9 septembrie la Sala Palatului se deschide cu o lucrare de Lili Boulanger. Vedeți vreo conexiune între această creație și cea a lui Enescu?

Nu, nu cred, este plină de romantism această lucrare a lui Lili Boulanger - "Dintr-o dimineață de primăvară". Nu, nu cred că există vreo conexiune cu muzica lui Enescu.


Vorbiți-ne despre acest program: Lili Boulanger, Beethoven, Stravinski.

Boulanger reprezintă partea feminină a componisticii și cred că este bine să interpretezi și astfel de lucrări. Apoi, un foarte bun pianist din Norvegia, Leif Ove Andsnes, va interpreta Concertul nr.5 de Beethoven. Am mai lucrat cu acest pianist, îl cunosc destul de bine, deci a face muzică împreună cu el este un lucru fantastic. Baletul Petrușka de Stravinski este foarte aproape de inima mea. De aceea vin în România, să ofer publicului toate aceste interpretări ale acestor muzici foarte colorate.


În general, preferați să vă construiți programele de concert cu o idee unitară în spate sau vă place jocul contrastelor?

Poate este un joc al contrastelor, de la Beethoven la Stravinski.


Solistul acestui concert va fi celebrul pianist Leif Ove Andsnes. Cum îl descrieți?

El ia interpretarea muzicii în serios, dar, în același timp, este un pianist deosebit de elegant. Am colaborat de multe ori cu el.


Când sunteți în fața unei orchestre, ce vă doriți să obțineți de la muzicieni?

Vreau să răspundă exact la cerințele mele, dar, în același timp, le ofer spațiul lor de desfășurare. Sunt unele momente în derularea muzicii, acele momente de accentuare a unor idei, în care cer cu stăruință instrumentiștilor din orchestră să facă acel lucru așa cum îl doresc. Îi respect pe muzicienii din orchestră, așa că le cer la rândul meu să respecte dirijorul.


Care a fost cea mai frumoasă colaborare cu o orchestră de până acum?

Sunt prea multe... Ei bine, orice orchestră are sunetul ei, are omogenitatea ei. Și, până la urmă, ne dorim să avem parte de calitate și aceasta depinde de muzicieni, de cultură, de sunet... dar fiecare orchestră are ceva aparte și atunci când descoperi toate aceste lucruri intervine satisfacția.


În final, vă rog să adresați o invitație publicului.

Sunteți invitați să auziți unul dintre cele mai bune ansambluri scandinave care va face să vă bucurați de o muzică fantastică.

Interviu realizat de Jeanine Costache