Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Festivalul Enescu 2023. Interviu cu prof. Sergiu Nistor, consilier prezidențial la Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale

Publicat: joi, 24 August 2023 , ora 14.01

În perioada 27 august - 24 septembrie are loc Festivalul Internațional "George Enescu" eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Despre importanța acestei manifestări ne vorbește Sergiu Nistor, consilier prezidențial la Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale.


Domnule Sergiu Nistor, în luna iunie a anului trecut, ați oferit doamnei Cristina Uruc, managerul interimar al ARTEXIM, diploma de înalt patronaj acordată Concursului și Festivalului Internațional "George Enescu" semnată de către Klaus Johannis. V-aș ruga să ne vorbiți despre importanța la nivel national și international al Festivalului Internațional "George Enescu", devenit un brand de țară.

Anul trecut, înainte de debutul Concursului "George Enescu" am avut această onoare de a fi mesagerul președintelui și a înmâna organizatorilor diploma înaltului patronaj acordat de președintele României, Concursului și Festivalului, pentru că ele, nu doar organizatoric sunt îngemănate, dar sunt fundamental legate prin moștenirea spiritului enescian. George Enescu s-a dedicat creșterii talentelor și dacă este să spunem, Concursul Internațional "George Enescu" este purtătorul acestui spirit. Acum suntem în fața debutului Festivalului și este un eveniment important și pentru că se împlinesc 65 de ani de la prima ediție. Acest lucru merită a fi evocat, pentru că Festivalul Enescu a trebuit să traverseze, fără a face compromisuri o lungă perioadă marcată de ideologie, propagandă și toate celelalte tare ale socialismului, pentru ca după 1990, așa cum ați spus, să urce și să fie în acest moment indubitabil un brand de țară.


În calitatea dumneavoastră de oficial și de meloman, cum vedeți beneficiul României de-a lungul anilor și cum priviți evoluția festivalului în tot acest timp?

Festivalul și-a diversificat modalitățile de pătrundere în masa publicului interesat de muzică, nu mai este ceva ce se întâmplă doar la Ateneu și la Sala Palatului, se întâmplă și în alte locuri și în alte orașe, anul acesta sunt șase orașe-gazdă a festivalului, ceea ce spune foarte mult de vocația festivalului în a te adresa publicului românesc și a-l reprezenta peste hotare. În al doilea rând, festivalul a ajuns, așa cum spun voci mai autorizate, să fie unul dintre foarte puținele locuri în care se întâlnesc într-un timp foarte scurt toate marile valori, toate marile orchestre și dirijori și interpreți ai lumii. Acest lucru spune foarte mult despre ceea ce a lăsat George Enescu, pentru că ceea ce se întâmplă în fiecare ediție se întâmplă pentru că suntem norocoșii moștenitori ai operei, ai geniului și al spiritului lui George Enescu.


Care credeți că sunt concertele festivalului pe care publicul nu trebuie să le rateze?

Eu pot să spun că am fost foarte bucuros să aflu că la această ediție o să îi avem pe președinții de onoare ai festivalului, este vorba de Lawrence Foster, Zubin Mehta, alături de directorii artistici, Vladimir Jurowski și Cristian Măcelaru. Pot să spun însă că sunt zile în care cei care iubesc marea muzică vor fi în mare dificultate pentru că vor trebui probabil să alerge de la Ateneu la Sala Palatului, noroc că sunt foarte aproape, pentru că ceea ce se va prezenta va fi atât de interesant, valoros și unic de găsit în peisajul cultural românesc, încât va fi chiar foarte dificil să spui ce nu poți rata. Desigur este o tradiție să se încheie acest festival cu una dintre cele mai prestigioase orchestre, este vorba de Orchestra Regală din Țările de Jos, Concertgebouw, în 24 septembrie, probabil ca să ne lase nostalgia și dorința de a ne revedea peste doi ani.


Interviu realizat de Ioana Țintea