Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu Filip Ignác, directorul artistic al Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc

Publicat: luni, 10 Iulie 2023 , ora 15.39

În această perioadă la Miecurea Ciuc se desfășoară binecunoscutul Festival de Muzică Veche ajuns anul acesta la ediția cu numărul 40. Filip Ignác, directorul artistic al Festivalului ne vorbește despre seria de evenimente într-un dialog purtat cu Ioana Țintea.

Care este linia tematică a ediției din acest an a Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc ce se va derula în perioada 8-16 iulie?

Este o temă care vine de la sine, fiindcă cetatea Mikó, cetatea din Miercurea Ciuc, împlinește 400 de ani de la începerea construcției, iar această aniversare este un prilej bun să ne întoarcem la ce a fost acum 400 de ani la Miercurea Ciuc sau în Transilvania. Aceasta este tematica principală. Majoritatea concertelor se derulează în cetate de 40 de ani. Primul concert a avut loc în 1979. Noi n-am considerat că este prima ediție a festivalului, deoarece a fost doar un singur concert. Dar începând cu anul 1980 este locația principală a festivalului. Deci ne întoarem în secolul XVII, aceasta este tematica principală și Transilvania. Și acum 400 de ani documentele scrise din epocă relatează despre o fluctuație mare de muzicieni din Europa de Vest. Găsim lăutiști, trompetiști, organiști, cântăreți din toate țările din Europa, Germania, Austria, Franța și foarte mulți italieni au activat în Transilvania.

Festivalul începe sâmbătă, pe 8 iulie, după inaugurarea oficială a festivalului, concertul formației Prisma din Germania cu muzică englezească, scoțiană și irlandeză. După aceea ne întoarcem până în secolul XII cu muzică gregoriană cu formația Schola și Canlar din Ungaria. În fiecare zi sunt și alte evenimente cum ar fi prezentarea de carte, o conferință științifică cu patru prelegeri. După aceea, o cină cu rețete din secolul XVII din Transilvania. O zi dedicată copiilor cu jocuri renascentiste și cu un concert renascentist pentru copii, degustare de vin.


Trebuie să menționăm și despre Universitatea de Vară de Muzică Veche, asociată tot Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc care a ajuns anul acesta la ediție cu numărul 15. Care sunt cele mai importante repere ale manifestărilor pedagogice și cine sunt profesorii ce vor susține sesiunile de mentorat?

Se vor preda instrumente de epocă, instrumente baroce și renascentiste. Este vioară barocă cu Vitarius Piroska din Budapesta, flaute drepte, flaute oblice cu Szeplaki Zoltan tot din Budapesta, clavecin cu Fulop Maria din Elveția, canto cu Sepoti Reka tot din Ungaria, formație de muzică renascentistă, deci cineva care are un instrument și vrea să cânte într-o formație timp de o săptămână va avea ocazia cu domnul Csorsz Rumen Istvan tot din Ungaria. Este și cor cu domnul Kovacs Gabor din Szeged. Fiecare dimineață, pentru cursanți, începe cu dansuri renascentiste, deci de la 9-10, în loc de gimnastica de dimineață pot învăța câteva dansuri renascentiste. Apoi, viola da gamba, cu Csata Istvan din Cluj-Napoca. Este și un curs de percuție cu doi invitați tot din Ungaria ca profesori. De asemenea, cursanții participă și la concertul Orchestrei baroce a festivalului pentru unele lucrări.


Când va avea loc acest eveniment?

Orchestra barocă va cânta vineri, pe 14 iulie și în program va fi Handel, Suita „Focurile de artificii”, cu instrumente de epocă. În festival mereu este o cerință, ca toate formațiile care participă să folosească instrumente de tip baroc sau de evul mediu sau de tip renascentist.


Interviu realizat de Ioana Țintea