Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Excelența Sa domnul Arthur Mattli, Ambasadorul Elveției la București

Publicat: vineri, 30 Iunie 2023 , ora 13.32
Excelența Sa, Arthur Mattli, Ambasadorul Elveției la București se apropie de finalul mandatului său în funcția pe care o ocupă. Unul dintre ascultătorii Radio România Muzical, domnul Mattli ne împărtășește câteva opinii despre postul nostru și despre rolul muzicii clasice în societate.

Care este rolul pe care l-a jucat Radio România Muzical în rutina dumneavoastră zilnică, în ultimii ani pe care i-ați petrecut în România?

În primul rând, Radio România Muzical este postul de radio preferat de mine pentru a avea știri la zi despre evenimentele muzicale pentru muzica clasică și jazz din România, dar și pentru viața muzicală internațională. Este, pentru mine, un post de radio foarte informativ și foarte bine curatoriat. Cred că orice ascultător obișnuit, la Radio România Muzical, obține o bună înțelegere a muzicii clasice și de jazz. Partea cea mai bună este că ascultătorul primește gratuit fie că te afli dimineața sub duș, în trafic sau seara, când te relaxezi după o zi plină.


Cum ați descrie Radio România Muzical?

Dacă ar trebui să descriu un tablou, l-aș descrie prin mărimea lui, culorile folosite în acel tablou, stilul tușelor, numele și însemnătatea pictorului, aș descrie contextul operei de artă. A descrie un post de radio este diferit, dar perimeți-mi să încerc!

În primul rând, Radio România Muzical este o platformă uriașă de informare pentru muzica clasică și de jazz. Informează despre ce se întâmplă în România și pe plan internațional în domeniul muzicii.

În al doilea rând, Radio România Muzical oferă informații de fond, informații despre piese, contextul lor, informații despre interpreți. Acest lucru face o diferență uriașă față de alte posturi de radio care difuzează doar muzică, fără comentarii informative, care sunt foarte educative.

În al treilea rând, Radio România Muzical oferă un program muzical curatoriat pentru o bună distracție, care ține cont de contextul zilei, de contextul anotimpului. Postul de radio nu va începe o dimineață de luni cu un recviem, nu va difuza Oratoriul de Crăciun al lui Johann Sebastian Bach la răsăritul zilei. Spun adesea că Radio România Muzical este cel mai mare influencer din România în materie de muzică clasică și jazz.

În al patrulea rând, Radio România Muzical este cunoscut la nivel internațional. Experți elvețieni mi-au spus că Radio România Muzical are și cel mai mare număr de înregistrări pe piață din lume, dintre toate posturile publice de radio. Pentru că radiourile publice din întreaga lume își împărtășesc o platformă comună înregistrările, veți auzi înregistrări realizate de la Sala Radio, de aici, în Australia.


Ambasada Elveției a organizat sau a susținut multe evenimente muzicale în ultimii ani. Ne puteți face un rezumat? Care au fot cele mai importante?

Ambasada Elveției împreună cu Camera de Comerț Elveția-România gestionează un fond de sponsorizare elvețian. Acest fond face posibil ca artiștii și spectacolele din România să poată fi susținute financiar. În ultimii ani, reședința mea a fost deschisă pentru mulți muzicieni, pentru concerte și repetiții, dar și un parteneriat cu Casa Artelor "Dinu Lipatti" a făcut posibil ca noi să putem oferi spectacole acolo. Un concert deosebit de frumos în colaborare cu Radio România Muzical a fost un concert caritabil în Primăria din Sighișoara. În timpul pandemiei, am spus la ambasadă că sprijinul acordat artiștilor trebuie să continue. Am organizat o serie de concert pentru artiști care au rămas în urmă.


Cât de important este rolul jucat de cultură, în general, și de muzica clasică, în particular, ca ambasador al unei țări?

Elveția acordă în mod tradițional o atenție foarte mare muzicii. Pe 23 septembrie 2012, a fost introdus un amendament constituțional pentru a înscrie educația muzicală în constituția noastră. Articolul 67, litera A din Constituția elvețiană prevede că educația muzicală trebuie promovată și ca muzicienii cu talente speciale trebuie să fie promovați în mod special. Inutil să mai spun că acest articol din Constituția noastră este muzică pentru orice post de radio muzical. Mi-aș dori ca mai multe țări să aibă un astfel de articol în constituțiile lor.

Interviu realizat de Petre Fugaciu